Te weinig bewijs tegen Brinks-verdachte

Hoe het onderzoek er nu voorstaat in de zaak tegen de 34-jarige Brinks-verdachte A. A. komt er een vrijspraak voor zijn aandeel bij de overval op het depot van waardetransporteur Brinks aan de Kollenbergweg in Amsterdam-Zuidoost, op 29 juni 2011. Dat bleek woensdag uit een pro forma-zitting in de Amsterdamse rechtbank.

Door @Michael de Hoogh

De verdachte is op 5 november 2012 aangehouden in verband met het hebben van een wietplantage. Tijdens een doorzoeking in het huis van de vriendin van de verdachte is 1,8 kilo pentriet aangetroffen die de recherche in relatie brengt met de springstof waarmee bij de overval op Brinks een groot gat in de gevel van het geldmagazijn is geblazen. Bij de gewelddadige overval werd ongeveer 12 miljoen euro buitgemaakt. 

Explosieven

De officier van justitie liet woensdag tijdens de pro formazitting weten dat de aangetroffen springstof is onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en dat er wel overeenkomsten zijn met de gebruikte springstof bij de overval op Brinks, maar dat het niet vaststaat dat het om dezelfde explosieven gaat.

Zoals de zaken er nu voorstaan, gaat het Openbaar Ministerie dan ook vrijspraak vragen op dit punt. Dat zei de officier van justitie niet letterlijk, maar die optie ‘moeten we wel aan gaan denken’. De advocaat van de verdachte, Nico Meijering, had dat al zien aankomen. ‘Het verbaast mij dat er voor de inhoudelijke behandeling op 8 mei maar twee uur is uitgetrokken door het OM. Het lijkt erop dat het feit over de overval op Brinks geschrapt gaat worden’, zei de bekende strafpleiter tijdens de zitting.

Overige feiten

De officier van justitie moest dat beamen en kwam ook tot de conclusie dat er voorlopig te weinig bezwaren tegen de verdachte zijn in relatie tot de overval op Brinks. De explosieven worden nog verder onderzocht door het NFI, maar dat levert volgens de officier van justitie waarschijnlijk niet het bewijs op waar het OM op hoopte. Blijft staan dat de 34-jarige Amsterdammer A. A. onder meer nog verdacht wordt van het bezit van explosieven, een vuurwapen en voorbereidingshandelingen voor afpersing.

De volgende zitting staat gepland op 8 mei. Het is nog niet zeker of dat een inhoudelijke behandeling of regiezitting wordt.

Lees hier alles over de zaak Brinks.