OM doet tweede onderzoek naar Joris Demmink

Het Openbaar Ministerie doet naast het lopende strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink nog een tweede onderzoek naar mogelijk seksueel misbruik door de voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie. Dat heeft een woordvoerder van het OM bevestigd aan het AD. Eerder dit jaar werd al bekend via KRO Brandpunt dat het onderzoek naar Demmink was uitgebreid.

Verkracht

Sinds februari van dit jaar loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink naar aanleiding van een aangifte door Turkse mannen. Zij zeggen halverwege de jaren negentig door Demmink te zijn verkracht. Daarnaast loopt dus nog een tweede onderzoek. Dat is een zogeheten oriënterend feitenonderzoek, naar aanleiding van verklaringen die dit voorjaar in de Utrechtse rechtbank zijn gedaan.

Jongensprostituee

In die serie getuigenverhoren (zie links onder) spraken een voormalig jongensprostituee en oud-medewerkers van politie en justitie over nieuwe feiten. ‘Die nieuwe signalen over mogelijk seksueel misbruik zijn we aan het onderzoeken,’ zegt woordvoerder Wim de Bruin van het OM tegen het Algemeen Dagblad. Er zijn al verschillende getuigen verhoord, onder wie een voormalige Amsterdamse jongens-pooier.

Vertraging

Het andere strafrechtelijke onderzoek naar de Turkse misbruikverdenking loopt vertraging op, zegt De Bruin. ‘Het onderzoek dat we in Nederland konden doen, is in de afrondende fase. Maar we hebben verschillende rechtshulpverzoeken gedaan aan Turkije waar nog geen groen licht op is gekomen. Het is wachten daarop.’

Demmink ontkent dat hij zich ooit schuldig heeft gemaakt aan misbruik van minderjarigen.

Zie ook:

‘Demmink in Slowakije voor seks met minderjarigen’

Demmink was verdachte kindermisbruik

‘Verhaal tegen Demmink in elkaar gezet’

‘Demmink-info aan Tweede Kamer onjuist’ (UPDATE)