OM: douanemedewerkster hielp bij smokkel cocaïne

OM: douanemedewerkster hielp bij smokkel cocaïne

Voor de Rotterdamse rechtbank heeft het Openbaar Ministerie acht jaar geëist tegen een 57-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel voor het geven van informatie aan drugssmokkelaars. Als douanemedewerker speelde ze informatie over containers door.

Zoon

Justitie stelt dat ook haar 28-jarige zoon hierbij betrokken is geweest. Tegen hem is zeven jaar gevangenisstraf geëist. De man aan wie de informatie zou zijn gegeven, een 49-jarige Rotterdammer, hoorde twaalf jaar cel eisen.

Laptop

Deze 49-jarige man was op de hoogte van transporten van cocaïne die zouden binnenkomen in de haven van Rotterdam. Meerdere malen heeft hij daarover de zoon van de douanemedewerker benaderd om informatie op te vragen uit de douanesystemen over de containers waar de drugs in zouden zitten.

De zoon heeft op zijn beurt aan zijn moeder om die informatie gevraagd. Ook heeft hij op de laptop van zijn moeder zelf informatie opgezocht. De zoon kreeg betaald en gaf een deel van het geld door aan zijn moeder, aldus het Openbaar Ministerie.

Cruciale positie

De douanemedewerkster heeft grof misbruik gemaakt van haar cruciale positie, stelde de officier van justitie tijdens de zitting.

De 49-jarige Rotterdammer die de informatie kreeg, heeft zich gedurende een periode van bijna een jaar schuldig gemaakt aan het voorbereiden en bevorderen van de invoer van cocaïne in Nederland.