OM eist 10 maanden cel voor brandstichting vluchtauto

Een man die volgens het Openbaar Ministerie in Rotterdam een vluchtauto in brand stak die was gebruikt bij een dubbele liquidatie hoorde woensdag tien maanden cel tegen zich eisen.

René van Doorn

Op 25 april 2017 vloog in Rotterdam met een klap en een steekvlam een Opel Corsa in brand, die niet helemaal uitbrandde. De officier van justitie gaat ervan uit dat de dader in opdracht handelde. De auto was eerder die dag gebruikt als vluchtauto na de dubbele liquidatie in Zoetermeer van René van Doorn (49) en zijn zoon Reneetje (23).

Echtpaar

Toen zij waren doodgeschoten weigerde de beoogde vluchtauto van de daders te starten, en ze bedreigden daarop met een automatisch vuurwapen een echtpaar op straat, en namen hun Opel Corsa mee.

Er is geen bewijs dat de verdachte die deze auto in Rotterdam in brand stak, iets te maken heeft gehad met de dubbele liquidatie. De daders van de twee moorden zijn nooit gepakt.

Rondhangen

Getuigen vertellen dat die middag een man al een paar keer opvallend rondhing bij de Opel Corsa die sinds een paar uur daar geparkeerd stond, op de Statenweg. Toen de Corsa uiteindelijk in brand was gevlogen, zag iemand de brandstichter naar een lichtblauwe auto rennen en wegrijden. Een fietser gaf het kenteken door aan de politie.

Omgedraaid

Kort erna zag de politie in de buurt een auto rijden waarvan weliswaar twee letters in het kenteken waren omgedraaid, maar die wel lichtblauw van kleur was. De bestuurder van deze auto was de verdachte die vandaag terecht stond. Uit onderzoek is volgens justitie duidelijk geworden dat de verdachte die middag rondreed in de buurt van de Statenweg.

Geen verklaring

Eerder die middag reed de verdachte nog richting Den Haag, maar hij keerde plotseling om en reed toen weer terug naar Rotterdam. Daar kocht de verdachte volgens de officier een jerrycan, die nooit meer is teruggevonden. Bij zijn aanhouding later die middag probeerde hij zijn telefoon te verstoppen en zou hij de simkaart eruit hebben gehaald, dubbelgevouwen en hebben weggegooid. De verdachte heeft geen verklaring gegeven.

Justitie verwijt de man de omgeving in gevaar te hebben gebracht en stelt dat hij moet hebben beseft dat er een ernstig misdrijf in het spel was.