OM eist 14 jaar cel en tbs voor doden ex-vriendin

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de 33-jarige Gilroy de G. uit Schiedam 14 jaar cel plus tbs geëist. De G. wordt ervan verdacht in september 2017 zijn ex-vriendin Graciëla Gomes Rodrigues (21) te hebben doodgestoken en haar stoffelijk overschot achtergelaten te hebben in een sloot.

Op 22 september om 00.30 verliet Graciëla (foto) haar werk bij de KFC in Rotterdam. Kort daarna stuurde de jonge vrouw in korte tijd meer dan 10 SOS-smsjes naar haar broer. Die schakelde de politie in. Het stoffelijk overschot van Graciëla werd door een agent gevonden in recreatiegebied de Krabbeplas in Vlaardingen. De vrouw was met 16 messteken om het leven gebracht. Er liep een bloedspoor van het gras naar een sloot waar het lichaam van het slachtoffer lag.

Relatie

Volgens de officier van justitie had De G. al eerder gedreigd Graciëla te vermoorden, omdat hij het niet kon verkroppen dat zij hun relatie had beëindigd en een nieuwe vrind had. Hij stuurde diverse bedreigende teksten met zijn telefoon naar het slachtoffer. Verschillende getuigen hebben verklaard dat de verdachte Graciëla eerder ook al had mishandeld.

Ruzie

Volgens De G. kregen hij en Graciëla ruzie. ‘Het is dramatisch uit de hand gelopen. Ze kwam op me af met een mes en ze stak op me in’ zo verklaarde hij tijdens de rechtszitting aldus het AD. Dat zou ook de verklaring zijn waarom hij zelf gewond was geraakt aan zijn onderbeen. De officier van justitie verwierp het beroep op noodweer. Het OM wees op belastende informatie die op de telefoon van het slachtoffer stond.

Advies

Uit onderzoek door het Pieter Baan Centrum is gebleken dat de verdachte kampt met verschillende psychische problemen. Hierdoor bestaat er een groot risico op herhaling. Om deze redenen adviseren zij dan ook tbs op te leggen aan de verdachte. Een advies dat meegenomen werd in de eis van het OM.

Branden in de hel

De hevig geëmotioneerde nabestaanden hadden het zwaar in de rechtszaal. ‘Gilroy je hebt haar vermoord. Waarom? Ik gun je niet te leven. Gilroy, je mag branden in de hel’ zo schreef de moeder van het slachtoffer in haar verklaring die werd voorgelezen.

Tijdens een pro forma-zitting in december 2017 kregen de verdachte en zijn advocaat in de rechtszaal flinke klappen van enkele nabestaanden.