OM eist 2 jaar tegen voormalige Van Gogh-rover

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Den Haag twee jaar cel geëist tegen Henk B. (45) uit Amsterdam. B. zou geprobeerd hebben een garagebedrijf uit Lisse af te persen. Ook verdenkt het OM hem van verboden wapenbezit. Henk B. heeft samen met Okkie Durham in 2002 het Van Gogh museum beroofd

Op 24 november 2016 verscheen Henk B. bij bandenfirma Bandeko in Lisse aan de deur. Hij was samen met een man met een leren jasje van motorclub Satudarah. De twee kwamen niet voor een paar nieuwe banden onder hun motorfiets, maar ze eisen van de aanwezige bedrijfsleider een bedrag van 16.000 euro.

Knieschijven

‘Wij van Satudarah willen centen zien’, riep B. onder meer. ‘Let op je knieschijven. Als dat niet werkt, sla ik ook je kop van je romp. Dat wil je echt niet, je weet niet waartoe we in staat zijn. Satudarah kan heel nare dingen doen.’ Uit onderzoek is overigens niet gebleken dat Henk B. ook daadwerkelijk lid is van Satudarah.

Telefonische bedreiging

De bandenfirma weigert de afpersers te betalen. Een maand later, de dag voor kerstmis, wordt de bedrijfsleider gebeld door Henk B., die zegt: ‘Ik weet je te vinden, ik weet je vrouw te vinden en je kinderen. Je kan aangifte doen, het maakt ons niet uit want dat doet ons niks. Als ik kom, kom ik niet alleen.’

Ploertendoder

Henk B. wordt ook verdacht van verboden wapenbezit. Bij zijn aanhouding werd een ploertendoder aangetroffen. B. werd in 2004 voor de roof van twee schilderijen uit het Van Gogh museum veroordeeld 3,5 jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding van 350.000 euro. De zaak was dit jaar opnieuw in het nieuws omdat de gestolen schilderijen terug werden gevonden bij de maffia in Napels. En mede-dader Okkie Durham deed voor het eerst een uitgebreide bekentenis in een tv-documentaire. Daarin onthulde hij ook de rol van Henk B. bij de roof.

Zie ook: Van Gogh-rover verdacht van afpersing.