OM eist 4 jaar tegen medeverdachte chaletmoord

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen Youri B. (foto) wegens betrokkenheid bij de dood van Ton Kuijf. Het OM houdt B. verantwoordelijk voor het proberen om het stoffelijk overschot van Kuijf weg te maken, brandstichting en het wissen van sporen. Kuijf werd vermoord op 14 maart 2014  in een chalet in Ermelo. 

De officier van justitie denkt niet dat B. betrokken is geweest bij de moord zelf. Daarvoor houdt het OM hoofdverdachte Janet S. verantwoordelijk. Tegen haar eiste de officier vorige week twintig jaar cel en tbs.

Antwerpen en Duitsland

Naar eigen zeggen kwam B. de avond van de moord het chalet binnen en zag hij Janet met een bijl inhakken op het slachtoffer. Daarna is ze gaan douchen aldus B. en zijn ze naar de woning van B. gereden in Bergen op Zoom. Daar hebben ze zich omgekleed. Vervolgens zijn ze teruggereden naar het chalet in Ermelo om de Audi van Kuijf op te halen. Die werd vervolgens gedumpt in Antwerpen. Daarop gaat het weer terug naar het chalet waar de twee proberen de sporen van de slachtpartij te wissen, onder andere door tapijt weg te halen en de muren te schilderen. Janet vraagt aan B. of hij het stoffelijk overschot van Kuijf in Duitsland wil dumpen, maar dat weigert hij. Wel verbergt hij de bijl onder wat bladeren en een klein laagje grond.

Verschroeide haren

Omdat het onmogelijk is om alle sporen te wissen besluiten ze de volgende dag het chalet in brand te steken, ook al omdat Janet S. inmiddels al is gebeld door de politie. B. probeert samen met Joyce N., een vriendin van Janet, de vakantiewoning in brand te steken. Terwijl zij bezig zijn zit Janet S. op het politiebureau. Volgens B. probeerden ze het chalet in brand te steken met benzine die ze ophaalden bij Danny S., de broer van Janet. Het lukte de twee niet goed om de vakantiewoning in de brand te steken, omdat de woning vacuüm trok. De twee verschroeiden daardoor hun haren.

Bang

Youri B. erkent dat hij heeft meegeholpen om de sporen te wissen. Naar eigen zeggen was hij bang en deed hij dat onder dwang van Janet. Ze zou hem en zijn familie hebben bedreigd. Deskundigen concludeerden tijdens eerder onderzoek dat Youri sterk beïnvloedbaar is een zwakke persoonlijkheid heeft. Ook zou hij verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Volgens Janet S. heeft Youri B. de zakenman Kuijf vermoord.

Tot nu toe zijn de eisen in de zaak als volgt:

Janet S.: 20 jaar plus tbs

Haar broer Danny S.: 1,5 jaar

Youri B.: 4 jaar

Morgen staat Joyce N. voor de rechtbank.

Eerder bericht hier.