OM eist 6 jaar cel tegen schietende tieners

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de Amsterdamse tieners Josiah O. (18) en Hugo G. (18) 6 jaar celstraf geëist. Het OM denkt dat het tweetal met een automatisch vuurwapen het leegstaande huis van “wonderbelegger” Rob van den B. in Eindhoven heeft beschoten. O. en G. werden in juni van dit jaar opgepakt op de A2 bij Beesd. 

Bij de woning aan de Shakespearelaan werden 21 kogelhulzen gevonden. De gevel raakte beschadigd. Ook sneuvelde een ruit. Rob van den B., oorspronkelijk afkomstig uit Gemert, woonde sinds kort niet meer in het huis.

15.000 euro

Hugo G. heeft bekend dat hij op het huis heeft geschoten. Verdachte Josiah O. – zonder rijbewijs – bestuurde de geleende auto, waarin een automatische vuurwapen werd gevonden. De politie denkt dat de verdachten in opdracht hebben gehandeld en dat Josiah O. 15.000 euro heeft ontvangen voor de schietpartij. Het onderzoeksteam baseert zich daarbij onder andere op tapgesprekken.

Nachtclub

Belegger Rob van den B. werd in 2013 gearresteerd en later veroordeeld. Hij heeft tientallen mensen gedupeerd die via hem geld hadden belegd. Er zou in totaal voor 9 miljoen euro zijn verdwenen. Van den B. stopte onder andere een flinke som geld in een nachtclub van zijn partner. Ook kocht hij peperdure auto’s. Nadat hij in 2014 vrij was gekomen, ging hij volgens lokale media geld investeren van figuren uit de Brabantse onderwereld.

Witwassen

Vorig jaar werd de “wonderbelegger” veroordeeld voor witwassen, valsheid in geschrifte en beleggen zonder vergunning. Hij kreeg toen één jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.