OM eist 7 jaar tegen moordmakelaar voor voorbereiden liquidaties

OM eist 7 jaar tegen moordmakelaar voor voorbereiden liquidaties

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen van zeven en zes jaar geëist tegen twee mannen die terecht staan voor het voorbereiden van liquidaties op meerdere personen, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. De 40-jarige Saied H. uit Meppel hoorde zeven jaar cel tegen zich eisen en de 31-jarige Elmain K. uit Súdwest-Fryslân zes jaar.

Chris Kraijpoel

Saied H. wordt verdacht van het voorbereiden van drie moordaanslagen op vijanden in het criminele circuit, onder meer op zakenman Chris Kraijpoel uit Soest. Kraijpoel, die het pand van de voormalige seksclub Yab Yum kocht, is een bekende van een aantal sleutelspelers uit de Amsterdamse onderwereld.

‘Moordmakelaar’

Saied H. en Elmain K. werden aangehouden op 10 mei 2022. Uit een lopend strafrechtelijk onderzoek kwam informatie boven water dat twee anderen druk bezig waren met de voorbereiding van vermoedelijk meerdere liquidaties. Zij zouden als opdrachtgevers daarvoor contact hebben gehad met Saied H. uit Meppel. Hij fungeerde volgens het OM als een ‘moordmakelaar’. Hij had de contacten en bemiddelde met de man die de liquidaties van tegenstanders van de criminele organisatie moest gaan uitvoeren.

Peilbakens

Het OM is door het lezen van alle chats en door aanvullend onderzoek van de politie, ervan overtuigd dat Saied H. moordopdrachten aanneemt van een criminele organisatie. Hij zou voor het voorbereiden van de liquidaties gebruik maken van de 31-jarige Elmain K.. Laatstgenoemde zou de liquidaties gaan uitvoeren. Hiervoor werden onder meer gps-trackers geregeld om onder de auto’s van de potentiële slachtoffers te plakken. Ook was K. in het bezit van een vuurwapen.

‘Beide verdachten waren druk bezig met het voorbereiden van het zwaarste delict dat we kennen: moord. Dat het niet zover is gekomen, is niet omdat ze er zelf mee zijn gestopt. Het is de aanhouding van de 40-jarige man die het voortzetten van de voorbereiding heeft gestopt’, aldus een van de officieren van justitie.

Procesafspraken

In de zaak van Saied H. zijn het OM en de verdediging zogeheten procesafspraken overeengekomen. Dit om de strafzaak snel te kunnen afhandelen. De verdediging zal volgens de afspraken afstand doen van een hoger beroep en geen nadere onderzoekswensen indienen. Het OM zal onder deze voorwaarden de strafeis matigen en eist daarom zeven jaar cel voor Saied H.. Voor Elmain K. eist het OM voor de voorbereiding van moord op meerdere personen zes jaar celstraf.

Advocaat Johan Mühren van Saied H. geeft aan dat het maken van procesafspraken niet betekent dat zijn cliënt de feiten heeft bekend. Integendeel. ‘Mijn cliënt heeft de feiten ontkend. Ook heeft hij geen namen genoemd. De procesafspraken zijn het resultaat van een afweging van belangen geweest. Als de rechtbank de procesafspraken volgt, dan komt de zaak daarmee meteen tot een einde’, aldus de raadsman.

Veroordeling

De Iran geboren Saied H. werd in augustus 2017 al veroordeeld in de zogenaamde Maggiora-zaak tot acht jaar cel voor onder meer cocaïnesmokkel, productie van speed en wapenbezit. Dat onderzoek kwam in een stroomversnelling toen in 2015 bleek dat er in de woning van H. was geschoten.

Justitie staakte in 2021 een andere strafzaak tegen Saied H. Hij werd niet langer in verband gebracht met een grote partij zware wapens die in maart 2019 werd aangetroffen in een garagebox in Hoofddorp. De zaak tegen zijn medeverdachten liep door.

Ahmet G.

Saied H. en Elmain K. zouden volgens justitie samen met Ahmet G. en anderen een criminele organisatie hebben gevormd die zich bezighield met drugshandel, witwassen en het plannen van liquidaties. Ahmet G. wordt internationaal gezocht. Hij wordt door de landelijke recherche onder meer verdacht van betrokkenheid bij grootschalige cocaïnehandel.

Moordaanslag

Ahmet G. zelf overleefde in maart 2019 een moordaanslag op hem en zijn gezin voor zijn villa in Amstelveen. G. kreeg een kogel in zijn been en voorkwam erger door zich te verzetten, zijn dochter werd in haar enkel geraakt en zijn ex had het geluk dat het op haar borst gerichte wapen haperde.