Saied H. aangeklaagd voor voorbereiden drie moordaanslagen

Saied H. heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan het voorbereiden van drie moordaanslagen en deelname aan een criminele organisatie. Die beschuldiging sprak de officier woensdag uit voor de rechtbank in Rotterdam.

Verdacht

Saied H. (39) uit Meppel wordt verdacht van het voorbereiden van drie moordaanslagen op vijanden in het criminele circuit, onder meer op Chris Kraijpoel uit Soest. Deze zakenman, die het pand van de voormalige seksclub Yab Yum kocht, is een bekende van een aantal sleutelspelers uit de Amsterdamse onderwereld. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

Veilig

Mochten de feiten bewezen worden, dan moet H. rekening houden met een lange gevangenisstraf, meldt de rechtbankverslaggever van de krant. Zij citeert de officier van Justitie: ‘Er werd door H. en andere verdachten gechat over martelen van personen door een stukje van die persoon weg te halen, na elke vraag die niet beantwoord werd. Het einddoel was dat hij moest gaan slapen’, aldus de officier.

De advocaat van Saied H., Johan Mühren, voerde gisteren de verdediging voor zijn cliënt. Tegenover Crimesite vat hij het pleidooi samen: ‘Het Openbaar Ministerie vermoedt dat het de bedoeling is geweest om bepaalde personen van het leven te beroven. Ik stel vast dat in het omvangrijke dossier geen enkel bewijs te vinden is, waar dat expliciet uit blijkt. Sterker nog, er zijn juist sterke aanwijzingen aanwezig dat sprake is geweest van een ander misdadig doel. Om die reden vind ik dat het voorbereiden van moord in deze zaak niet bewezen kan worden.’

De advocaat licht toe wat hij met ‘misdadig doel’ bedoelt. Mühren: ‘Er wordt in het dossier onder andere gesproken over ontvoeren en mishandelen. Dat is een ander misdadig doel dan de huidige verdenking van het OM.’

Veroordeeld

Saied H. werd in augustus 2017 al veroordeeld in de zogenaamde Maggiora-zaak tot 8 jaar cel voor onder meer cocaïnesmokkel, productie van speed en wapenbezit. Dat onderzoek kwam in een stroomversnelling toen in 2015 bleek dat er in de woning van H. was geschoten.

Justitie staakte in 2021 een andere strafzaak tegen Saied H. Hij werd niet langer in verband gebracht met een grote partij zware wapens die in maart 2019 werd aangetroffen in een garagebox in Hoofddorp. De zaak tegen zijn medeverdachten liep door. Een van de verdachten in deze zaak zou volgens de krant Het Parool banden hebben gehad met de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Crimineel

Een medeverdachte uit Amsterdam is geschorst uit zijn voorlopige hechtenis. Dat heeft zijn advocaat Cem Polat aan Crimesite bevestigd. Hij zou een criminele organisatie hebben gevormd samen met Ahmet G. en anderen die in drugs handelde en witwaste.

G. zou met Saied H. en anderen een criminele organisatie hebben gevormd die zich bezighield met drugshandel en plannen van liquidaties. Alleen H. wordt verdacht van betrokkenheid bij liquidaties. Ahmet G. werd internationaal gezocht.

Ahmet G. zelf overleefde een moordaanslag op hem en zijn gezin voor zijn villa in Amstelveen. Ahmet G. woonde met zijn gezin aan de Grote Wielen in Amstelveen-Westwijk. Op zaterdag 16 maart 2019 arriveerde hij daar rond het middaguur in de auto met zijn gezin, toen twee mannen aanvielen.

G. kreeg een kogel in zijn been en voorkwam erger door zich te verzetten, zijn dochter werd in haar enkel geraakt en zijn ex had het geluk dat het op haar borst gerichte wapen haperde.