OM eist celstraf tegen Groninger voor overvallen en zware mishandeling vrouwen

OM eist celstraf tegen Groninger voor overvallen en zware mishandeling vrouwen

Justitie heeft tegen een man uit Groningen 40 maanden celstraf geëist. Hij was onder meer medeplichtig aan een overval op een vestiging van McDonald’s. Daarnaast zou hij zijn vriendin en een buurvrouw zwaar hebben mishandeld. Maandag eiste het OM tegen de 20-jarige Jermaine S., de andere vermeende leider van de Drentse jeugdbende, zeven jaar cel.

Foto is ter illustratie

Snel geld

De 20-jarige verdachte Gino de W. heeft volgens het OM samen met een Groningse leeftijdsgenoot samengewerkt, met als doel het plegen van overvallen om daarmee snel geld te verdienen.

Ze overlegden hoe de overvallen konden worden gepleegd en wie dat moest doen. Ook werden kleding, tassen en wapens verstrekt. Dit alles vanuit het huis van de medeverdachte, dat als uitvalsbasis en schuilplaats fungeerde. In die woning zou ook de buit moeten worden verdeeld. De W. wordt ook verdacht van het in januari 2023 leiding geven aan een criminele organisatie in Emmen.

Overval

De overval op de McDonald’s vond plaats in Emmen op 9 januari 2023. De overval is in de ogen van het OM gepleegd door twee anderen dan de verdachte. Zij schoten bij de overval in het plafond, hielden mensen onder schot en gingen er met een geldbedrag vandoor.

Volgens het OM heeft de verdachte samen met een gisteren voor de rechtbank verschenen Emmenaar wel een grote rol gehad in deze overval: ‘Zij hebben het bedacht en druk uitgeoefend op de uiteindelijke overvalplegers, zodat zij daadwerkelijk over zouden gaan tot het plegen van de overval.’

De dag voor en de dag na de overval op de McDonald’s vonden er twee mislukte overvalpogingen plaats op een tankstation aan de Wolfsbergenweg in Emmen. Daar heeft de verdachte volgens het OM op min of meer dezelfde wijze geopereerd als bij de overval op de Mac.

Mishandeling

De verdachte heeft volgens het OM niet alleen in Emmen strafbare feiten gepleegd. Hij wordt ook verdacht van het mishandelen van zijn (toenmalige) vriendin en buurvrouw in het centrum van Groningen, in september 2022.

De buurvrouw schoot te hulp nadat de verdachte zijn vriendin op de openbare weg aan de haren trok, trapte en meerdere vuistslagen gaf, onder meer in haar gezicht. De hulpactie moest de buurvrouw bekopen met een klap en een trap tegen haar (achter)hoofd. Beide vrouwen lopen fors letsel op.

Gestolen

Naast de verdenking voor deze mishandeling verdenkt het OM de verdachte ervan dat hij samen met de 20-jarige Emmenaar scooters heeft gestolen in Groningen. Ook wordt de verdachte nog verweten dat hij reed op een gestolen scooter (heling) en verdenkt het OM hem van het bezit van 20 centimeter lang illegaal mes.

De rechtbank laat op 1 februari 2024 weten wanneer het in deze zaak uitspraak doet.