OM eist geen straf in Zaak-Henriquez

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Mitch Henriquez (foto) in 2015 is overleden aan een ‘acuut stresssyndroom’. De twee agenten die Henriquez hebben aangehouden, hebben buitensporig veel geweld gebruikt, maar daardoor kwam het slachtoffer niet te overlijden. Het OM eist dan ook geen celstraf tegen de agenten. 

De 42-jarige Mitch Henriquez, afkomstig van Aruba, stierf in 2015 nadat agenten hem na afloop van een muziekfestival op 27 juni in het Haagse Zuiderpark hadden aangehouden. Dat gebeurde nadat Henriquez meermaals had gedreigd dat hij een wapen op zak had.

Nekklem en pepperspray

De agenten wisten volgens de officier van justitie dat Henriquez geen wapen bij zich had. Toch gebruikten ze veel geweld bij de aanhouding. Ze gebruikten pepperspray, pasten een nekklem toe en sloegen Henriquez in zijn gezicht. De officier van justitie: ‘Het toegepaste geweld was niet nodig om de aanhouding van Henriquez te bereiken. Daarmee is er sprake van strafbaar feit. De mishandeling van Henriquez.’

Hartstilstand

Een forensisch patholoog van het NFI die Henriquez als eerste onderzocht, kwam tot de conclusie dat de meest waarschijnlijke verklaring voor zijn dood de nekklem is geweest. Volgens andere deskundigen was niet de omstreden nekklem de oorzaak voor het overlijden van Henriquez, maar een acuut stresssyndroom. Bij een dergelijk syndroom raakt iemand ongevoelig voor pijn. Als hij zich dan blijft verzetten, kan dat tot een hartstilstand leiden.

De familie Henriquez laat bij monde van advocaat Richard Korver weten ontzet en ontstemd te zijn met de eis die het Openbaar Ministerie vandaag heeft neergelegd.