OM eist jeugddetentie en jeugd-tbs voor neerschieten jongen (15) in Oss

OM eist jeugddetentie en jeugd-tbs voor neerschieten jongen (15) in Oss

Het Openbaar Ministerie heeft maandag twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen een 16-jarige jongen voor een schietpartij in Oss, waarbij een 15-jarige jongen in zijn rug werd geschoten. Het zwaargewonde slachtoffer overleefde de schietpartij na intensieve behandeling.

Fiets

De schietpartij vond plaats op 14 oktober 2023. Het slachtoffer staat net voor de gebeurtenis rustig met een vriend te praten in de voortuin van een woning. Kort daarna wordt hij zittend op zijn fiets ineens op straat in zijn rug geschoten. Dat gebeurt door een jongen die vanaf zijn fiets schiet. Het slachtoffer werd direct overgebracht naar het ziekenhuis en overleeft de schietpartij na intensieve behandeling.

Willekeurig slachtoffer

Het incident gebeurde op de Kardinaal de Jongstraat. Volgens de politie kenden de twee elkaar niet en werd het slachtoffer willekeurig uitgekozen door de verdachte, die sindsdien voortvluchtig was. Onder meer camerabeelden in Opsporing Verzocht, herkenning door anderen en afgeluisterde telefoongesprekken leiden naar de 16-jarige schutter.

De verdachte meldde zich twaalf dagen later op het politiebureau in zijn woonplaats Heerhugowaard.

Poging tot moord

Het motief van de schutter blijft onduidelijk. Volgens het OM heeft de verdachte met voorbedachte rade gehandeld en daarom is er sprake van poging tot moord. De officier van justitie ging vandaag uitvoerig in op het onverwachte aspect van de ernstige gebeurtenis:

‘Verdachte heeft het slachtoffer totaal onverwacht en zonder aanleiding op een laffe wijze in zijn rug geschoten. Een oninvoelbaar en ernstig feit. Het slachtoffer zal moeten dealen met de gevolgen hiervan. Bovendien veroorzaken dit soort feiten gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Lokaal in Oss, maar ook ver daarbuiten.’

Maximale straf

Omdat de verdachte minderjarig is, wordt hij volgens het jeugdstrafrecht behandeld. Om de samenleving te beschermen en herhaling te voorkomen, eist het OM de maximale straf voor minderjarige verdachten: 24 maanden jeugddetentie. Daarnaast eist het OM een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs) voor de verdachte, wat inhoudt dat hij intensief behandeld moet worden in een justitiële jeugdinrichting.

De rechter doet over twee weken uitspraak.