OM eist levenslang tegen Noffel

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen Naoufal F., ook wel bekend als Noffel, onder andere voor zijn sturende rol bij de moord op Ali Motamed in Almere in december 2015. De officieren van justitie zien voor de Almeerse moord vooral bewijs in ontsleutelde pgp-berichten en OVC-gesprekken.

Tijdens de zitting vandaag in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp citeerde het Openbaar Ministerie wederom veelvuldig uit gekraakte berichten uit beveiligde telefoons.  Zo zou Vieze (volgens het OM een van de aliassen van Naoufal F.) een bericht hebben gestuurd naar crimineel Randall D. met daarin de mededeling ‘Tori (klus – redactie Crimesite) in Almere gek 130’. De officieren van justitie Koos Plooij en Eveline van der Burg vinden het ‘veelzeggend voor zijn positie’ dat F. zijn sturende rol vanuit Dublin vervulde. Hij maakte daarbij gebruik van verschillende pgp-telefoons. Een daarvan werd door Muhammed S. naar F. gebracht in Ierland, waar Noffel in een huis van de Kinahan-clan verbleef.

Onvindbaar

Ook afgeluisterde gesprekken van Randall D. zijn belastend voor F. volgens het OM. Bij de vrijlating van D. was er afluisterapparatuur in zijn kleding verstopt. Er zijn zo verschillende gesprekken afgeluisterd waarin D. duidelijk maakt dat F. een sturende rol heeft gespeeld bij de liquidatie van Ali Motamed, aldus de officieren van justitie. ‘Groot Hoofd heeft grote problemen’ zou D. onder andere hebben gezegd. Uit de gesprekken komt ook naar voren dat D. aanvankelijk ook een rol zou spelen bij de liquidatie in Almere. Dat ging niet door, omdat hij werd opgepakt voor de moord op Lucas Boom in Zaandam. D. zelf kon overigens niet worden ondervraagd over de afgeluisterde berichten. Hij is onvindbaar.

Fors strafblad

Het OM vindt dat F. een sturende rol heeft gespeeld bij de moord in Almere en sprak van een uitzonderlijk ernstig misdrijf. Ook wijzen de officieren van justitie op het feit dat de verdachte geen enkele inzicht heeft gegeven in zijn beweegredenen. Bij het bepalen van de strafeis laat het OM ook meewegen dat F. al een fors strafblad heeft. Zo werd hij vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor het aansturen van de mislukte moordaanslag op Peter R. in Diemen in 2015. Eerder was F. al verschillende keren veroordeeld voor afpersing en mishandeling. Hij kreeg toen onder andere tbs met dwangverpleging opgelegd.

Uitvoerders

Voor de moord op Motamed in Almere zijn eerder al de Amsterdammers Moreo M. (36), alias “Terminator”, en Anouar A. (29), ook wel bekend als “Twins”, veroordeeld tot respectievelijk 25 en  20 jaar cel.  Zij waren de uitvoerders van de liquidatie.