Noffel: Tiba, Omar, Fou, Buik, Exxie

Dinsdag was in de ijskoude, beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp de eerste inhoudelijke zitting in de zaak tegen Naoufal F., alias Noffel. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan opdracht te hebben gegeven voor de moord op een elektriciën in Almere. De 56-jarige man werd op 15 december 2015 in Almere met een Glock geliquideerd.

Voor de uitvoering van de liquidatie zijn een maand geleden de Amsterdammers Moreo M. (36) en Anouar A. (29) respectievelijk tot 25 en  20 jaar cel veroordeeld. Zij werden voornamelijk veroordeeld op basis van ontsleutelde pgp-berichten.

Vieze, Groot Hoofd, Bolle

Die berichten kwamen op de eerste zittingsdag van het proces tegen F. ook weer naar voren. Er werd door de rechters veelvuldig uit chat-berichten geciteerd, die door de recherche waren terug gevonden op de servers van Ennetcom (in Canada) en PGP Safe (in Costa Rica). Volgens justitie figureert F. in die berichten onder verschillende (bij)namen en aliassen, zoals Vieze, Groot Hoofd, Bolle, Exxie, Tiba, Fou, Omar en Buik. F. zou ook het emailadres cbx hebben gebruikt.

‘Poppen is belangrijk’

De rechter las onder andere een chat voor tussen een toestel dat volgens het Openbaar Ministerie aan Naoufal F. toebehoorde (Vieze) en een telefoon waarvan justitie denkt dat deze door crimineel Randall D. werd gebruikt. Daarin was sprake van een ‘mooi klusje in Almere’ waarvoor ‘130’ werd aangeboden. Ook vraagt D. aan Vieze: ‘Wie moet er gaan slapen?’ waarop Vieze antwoordt: ‘Een Turk. Elektro shit ofzo. Simpel mannetje. Waar en hoe hij moet gaan slapen interesseert me niet’. Ook volgen er nog allerlei instructies. Zo schrijft Vieze: ‘Poppen is belangrijk, maar er omheen nog belangrijker’. Randall D. besluit met ‘Ik ga niet met iedereen in actie broer’. Dat wordt gewaardeerd door Vieze. D. kon de liquidatie-opdracht volgens justitie niet uitvoeren, omdat hij voor de geplande moord al werd opgepakt. Zijn plek zou toen zijn ingenomen door Moreo M., ook wel bekend als Terminator. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Bordeauxrode jas

F., gekleed in een bordeauxrode jas met capuchon, deed er voornamelijk het zwijgen toe. Hij erkende het bezit van pgp-telefoons, maar wees er in een vet Amsterdams accent fijntjes op dat de 2 toestellen die bij zijn aanhouding in Dublin werden gevonden, ook heel goed door anderen gebruikt konden zijn. Hij ging gebruik maken van beveiligde telefoons nadat hij zich in Nederland onveilig was gaan voelen, onder andere vanwege de berichtgeving over de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Ook het feit dat telefoons gehackt konden worden, was voor F. een reden om pgp-toestellen aan te schaffen. F. ontkende achter mogelijk belastende chatberichten te zitten. Hij zei dat de door justitie genoemde bijnamen en aliassen niet van hem waren.

Gekrenkt

Ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachte kwamen vandaag aan bod. Daaruit bleek dat F., geboren in 1980 in Rotterdam, maar opgegroeid in Amsterdam-Zuidoost, al vanaf jonge leeftijd in aanraking is geweest met de politie. Op zijn 16-e kreeg hij een half jaar jeugddetentie voor mishandeling en straatroof. Daarna werd hij nog 2 keer veroordeeld door de kinderrechter voor wapenbezit en openlijk geweld. Nadat hij in 2002 wordt opgepakt voor een gewapende overval wordt hij onderzocht door een psychiater. Die constateert een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische kenmerken’. In het rapport staat verder dat Naoufal ‘snel gekrenkt’ zou zijn en zou beschikken over een ‘zwak geweten’, aldus de NRC.

Tbs

In 2004 wordt hij veroordeeld tot 20 maanden cel met tbs voor afpersing. Later wordt dat omgezet in tbs met dwangverpleging, omdat Naoufal zich niet aan de voorwaarden houdt. Hij belandt in tbs-kliniek Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug. Zijn bijnaam Tiba, zou een verbastering zijn van ex-tbs’er. In 2012 wordt de tbs-maatregel beëindigd, maar een jaar later wordt F. alweer veroordeeld tot 4 maanden cel voor wapenbezit. Een jaar geleden wordt Naoufal veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor het aansturen van de mislukte moordaanslag op Peter R. in Diemen in 2015. Opvallend: de veroordeling is vooral gebaseerd op berichtenverkeer dat is aangetroffen in pgp-telefoons en waarin een persoon met de naam “Buik” aanwijzingen geeft.

Moeizaam

De inhoudelijke behandeling van de zaak kwam dinsdag moeizaam op gang. De (nieuwe) advocaat van F. beschouwde de rechtbank Amsterdam als niet bevoegd, omdat eerder de 2 uitvoerders van de liquidatie door de rechtbank Midden-Nederland waren veroordeeld. De rechters in de bunker beschouwden de rechtbank Amsterdam echter wel bevoegd en zo ging de inhoudelijke behandeling alsnog van start. Donderdag 16 mei komt het Openbaar Ministerie met de strafeis. De uitspraak staat gepland op 18 juli.


Crimesite is al meer dan tien jaar gratis. Dat willen we graag zo houden. U ook? Doneer dan via Tikkie en steun onafhankelijke misdaadjournalistiek. Ook met kleine bedragen zijn we ontzettend blij. NU DONEREN