OM eist ruim vier voor witwassen ‘criminele erfenis’

Twee Nederlanders hebben zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan het witwassen van de criminele erfenis van Rick van de Bunt, een Amsterdammer die in 2008 op straat in Madrid werd geliquideerd. Tegen een 58-jarige Nederlander uit Andorra en en een 61-jarige Nederlandse verdachte uit Spanje eiste de officier van justitie van het landelijk parket voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen van 4,5 jaar.

3,5 miljoen euro

Justitie denkt dat de twee zich als ‘facilitator’ schuldig maakten aan (gewoonte)witwassen van zo’n 3,5 miljoen euro aan crimineel geld, tussen 14 december 2001 en 26 januari 2018. Ze zouden een witwasconstructie hebben opgetuigd om ervoor te zorgen dat drugsgeld afkomstig van Rick van de Bunt witgewassen werd en terecht zou komen bij Van de B. en/of zijn partner. De twee werden in 2013 gearresteerd.

Hillis

Van de Bunt is meermaals veroordeeld en verdachte geweest in meerdere drugsonderzoeken, waaronder een onderzoek naar feiten gepleegd in Amsterdam in de periode 1999 – 2000. De Amsterdammer kwam voort uit de groep rond Stanley Hillis, Dino Soerel en Mink Kok. Op een beroemde groepsfoto die in een jachthaven in Spanje werd genomen hangt Van de Bunt met zijn arm om Hillis’ nek.

Van de Bunt werd in 2008 in Madrid geliquideerd voor een restaurant, de later eveneens geliquideerde Frank Scharrenberg liep naast hem.

2013

Het strafrechtelijk onderzoek is een geldstromenonderzoek dat in februari 2013 is gestart naar aanleiding van een geldlening van een vennootschap uit Andorra aan een holding in Amsterdam voor de financiering van onroerend goed in Nederland. Een lening die opgevallen was omdat deze afweek van andere financieringen.

De officier van justitie: ‘De wijze waarop beide verdachten hebben verhuld dat Van de B. de echte geldschieter was van de lening aan de Andorrese vennootschap, maakt dat verdachten wetenschap hadden van de criminele herkomst van het geld’.

Naast onvoorwaardelijke gevangenisstraffen heeft het OM ten aanzien van de ene verdachte bovendien geëist dat een stuk grond in Andorra moet worden verbeurd verklaard, aangezien deze grond is aangeschaft met geld van de lening. Daarnaast hebben de officieren van justitie het instellen van een ontnemingsvordering aangekondigd voor beide verdachten.