OM eist taakstraffen tegen gangsterliefjes rapper JayJay

Het Openbaar Ministerie heeft taakstraffen geëist voor twee gangsterliefjes van rapper Jason L., alias JayJay, alias DjagaDjaga, die deze week van het gerechtshof 18 jaar cel kreeg voor het aansturen van een liquidatie. Vrijdag stonden Djara W. (24) en Priscilla A. (28) terecht voor het witwassen van geld, dure spullen en reizen naar Ghana en Dubai.

Luxe feestreisjes

Volgens Het Parool waren de knappe jonge vrouwen als bijvangst in beeld gekomen in een onderzoek naar Jason L. en hadden ze tegelijkertijd een relatie met de rapper. Ze hadden soms letterlijk pakken geld bij zich en kochten tassen en schoenen van Louis Vuitton, luxe zonnebrillen en duizenden euro’s aan vliegtickets voor feestreisjes. Ook droegen ze volgens de officier van justitie Rolexen, zoals een Sky Dweller ter waarde van “een modaal jaarsalaris waarvoor veel mensen in Nederland een jaar keihard moeten werken”.

“Pervers effect”

Zelf hadden ze nauwelijks een inkomen. Zoals ook hun vriend Jason L. nauwelijks een legaal inkomen genoot. Het Openbaar Ministerie eist werkstraffen van 200 en 120 uur en wil de vrouwen de “criminele winsten” waarvan ze hun luxeleven leidden afpakken, tot een kleine 14.000 euro. Ze pronken en “er op los leven” met dat criminele geld heeft volgens het Openbaar Ministerie “een pervers” effect op de samenleving. (Tekst loopt door onder de advertenties).

Louis Vuitton-tas

Djara W. had net een dochtertje van Jason L. In hun huizen vond de politie luxe spullen en pakken cash geld. De 650 euro onder haar matras zegt W. te hebben gespaard van haar loon uit de zonnestudio (600 euro per maand). De Louis Vuitton-tas waarmee ze op social media poseerde, was nep. Het bonnetje van zo’n tas van 925 euro “had Jason laten slingeren” en was niet van haar tas. Contante stortingen op haar bankrekening waren van een zus of van suikerooms uit het buitenland. Niet van L., hoewel van de rekening vervolgens geld werd overgemaakt naar de bajesrekening van zijn beste vriend.

Camerabeelden

Priscilla A. is met Jason L. op camerabeelden te zien in de Louis Vuitton-winkel in de Amsterdamse PC Hooftstraat. Daar graait hij pakken geld uit haar portemonnee om schoenen en een zonnebril mee af te rekenen. Zo zou het ook zijn gegaan bij juwelierszaak Schaap en Citroen, waar L. een Rolex Oyster Perpetual kocht.

Gouden single

De vrouwen zeggen dat ze dachten dat DjagaDjaga veel geld met zijn muziek verdiende, maar die inkomsten bleken destijds nihil. Inmiddels verdient hij vanuit de gevangenis wel aan de ruim zes miljoen streams van zijn single Ride Or Die, die in januari uitkwam en waarin zijn broer figureert. Daarmee is JayJay de eerste rapper die vanuit de Nederlandse bajes goud is gegaan. Begin maart kwam zijn nieuwe album 11:55 uit.

Djara W. zei tegenover de rechter echt niet te weten dat Jason L. al sinds zijn tienerjaren diepgeworteld was in het criminele milieu. Inmiddels proberen de vrouwen voor zichzelf en hun kleine kinderen een toekomst op te bouwen. W. ziet in dat ze “naïef” in het klatergouden wereldje geloofde.

“Karikatuur”

Advocaten Machteld Roethof en Manon Aalmoes willen vrijspraak voor hun twee cliënten. De verliefde vrouwen wisten niet dat hun vriend van de misdaad leefde. Roethof vond dat justitie “een karikatuur” maakt van haar cliënt als gangsterliefje: ‘Het beeld van op sociale media poseren, liggend op luxe auto’s, met dure spullen, herken ik niet zo.’

De rechtbank doet op 5 april uitspraak.