OM eist tien jaar en tbs voor dodelijke steekpartij Wallen

De officier van justitie Amsterdam heeft dinsdag tien jaar cel en tbs geëist tegen Glen S. wegens doodslag. Hij stak op 5 juli vorig jaar in op de 29-jarige Jurick Felipa in de Warmoesstraat op de Wallen in Amsterdam.

Opgefokt

Het gebeurde overdag en het drama werd vastgelegd op videobeelden. Duidelijk is te zien dat de verdachte volgens justitie ‘opgefokt’ door de Warmoesstraat loopt. Het slachtoffer komt ontspannen aangefietst. S. stak tot driemaal in op het slachtoffer, dat ter plekke overleed.

S. is vlak na de steekpartij aangehouden. Bij zijn aanhouding viel er een mes uit zijn broek. Hij bleek nog een ander mes bij zich te dragen in een buideltasje. Justitie ziet voor voorbedachte rade – noodzakelijk voor een veroordeling voor moord –  onvoldoende bewijs.

Zwijgrecht

Uit het onderzoek is geen enkele aanwijzing naar voren gekomen dat verdachte en slachtoffer elkaar kenden. Het onderzoek heeft – tot frustratie van de nabestaanden maar ook van het politieteam en het Openbaar Ministerie  – niks opgeleverd over het motief. De verdachte heeft zich ten aanzien van het delict altijd op zijn zwijgrecht beroepen. S. heeft eerder wel aangegeven uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Daarvoor ziet justitie geen enkele aanwijzing.

Hij kreeg van de rechtbank een advocaat toegewezen omdat de rechtbank vermoedt dat S. een psychische stoornis heeft. Dinsdag was hij met een bevel tot medebrenging naar de rechtszaal gebracht.

S. wordt er ook van verdacht eerder op die 5 juli een man te hebben bedreigd met een mes. Ook dat feit is naar het standpunt van het OM wettig en overtuigend bewezen.