OM eist tot 10 jaar cel tegen drugsbende

Tegen Saied H., hoofdverdachte in de drugszaak Maggiora, heeft het Openbaar Ministerie vandaag tien jaar cel geëist. Justitie ziet de 33-jarige man uit Meppel als de leider van een crimineel samenwerkingsverband dat jarenlang in Drenthe op grote schaal harddrugs verhandelde en later ook actief was in Duitsland en Zweden.

Volgens de officier van justitie heeft Saied H. 88 kilo cocaïne geïmporteerd uit de Dominicaanse Republiek. Met een aantal medeverdachten zou hij ook een nieuwe import van 400 kilo coke hebben voorbereid. De bende heeft volgens justitie in twee jaar tijd zo’n 1,6 miljoen euro hebben verdiend met de drugshandel. H. heeft zich volgens de officier van justitie ook schuldig gemaakt aan wapenhandel.

Ivo J.

Naast Saied H. stonden de afgelopen weken nog zeven andere verdachten voor de rechtbank in Assen. Tegen Ivo J., ook uit Meppel, eiste het OM 3,5 jaar cel. Justitie hield bij de eis rekening met het feit dat de verdachte uitgebreid heeft verklaard over de handelwijze van de bende, en met name over de betrokkenheid van Saied H. De officier van justitie gaat ervan uit dat J. de rechterhand was van hoofdverdachte Saied H.

Seksclubeigenaar

Ook Kamal A. hoorde 3,5 jaar tegen zich eisen. Hij zou schuldig zijn aan speedhandel. Mel E., eigenaar van een seksclub in Drenthe (foto), wordt door het OM gezien als een belangrijke adviseur van Saied H. Ook zou hij cash voor de hoofdverdachte hebben bewaard. Als het aan justitie ligt gaat ook Mel E. voor 3,5 jaar achter de tralies.

Tegen Willem S. (43) uit Dronten eiste de officier drie jaar cel voor zijn betrokkenheid bij twee coketransporten  Hassan H. (53) uit Almere, die als vrachtwagenchauffeur de containers met drugs vervoerde, hoorde achttien maanden eisen.

De vriendin van Saied H., D. B., moet voor witwassen acht maanden de cel in, aldus officier Henk Mous.

Zie ook: Bekentenis en ontkenningen in mega-drugszaak.