OM eist tot 9 jaar tegen leden cokebende

Het Openbaar Ministerie heeft tegen zes leden van een cokebende celstraffen tot negen jaar geëist. De zes worden verdacht van het smokkelen van ruim 700 kilo cocaïne via de haven van Den Helder. De zes werden begin 2015 opgepakt, nadat de politie een busje van de weg had gehaald waarin de coke verstopt was. 

In eerdere berichtgeving had het Openbaar Ministerie bekend gemaakt dat de vangst bijna 800 kilo bedroeg. Dat is nu bijgesteld naar 704 kilo.

Scheepsafval

Op 21 januari 2015 om half twee ’s nachts hielde de Marechaussee op het haventerrein van Dan Helder een busje aan dat opvallend langzaam en voorzichtig overmatig remmend reed. Toen de bestuurder werd aangesproken, verklaarde hij dat hij samengeperst scheepsafval vervoerde. De opgetrommelde Douane controleerde de lading en constateerde dat het om cocaïne ging, gewikkeld in zwarte tape en doorzichtige folie en verpakt in achttien sporttassen.

Opdrachtgevers

Nader onderzoek heeft volgens het OM uitgewezen dat een viskotter de cocaïne uit zee heeft gevist. De lading was waarschijnlijk in het water gedumpt door een zeeschip uit Zuid-Amerika. In totaal zijn er zes man aangehouden. Het OM eist tegen de schipper en de twee opdrachtgevers, de broers Peter en Jan P. negen jaar cel. De twee bemanningsleden van de boot waarmee de cocaïne is opgevist en de bestuurder van het busje, waarin de partij harddrugs werd vervoerd, de Amsterdammer Edin K., hoorden zeven jaar cel eisen.

Afgeluisterde gesprekken

Op de zitting voor de rechtbank in Rotterdam werd duidelijk dat het afluisteren van enkele verdachten ook heeft geleid tot de arrestatie van de opdrachtgevers. Uit de afgeluisterde gesprekken werd duidelijk dat er ruzie was over het uitbetalen van de andere verdachten voor hun rol bij het vervoeren van de cocaïne.

Hier meer over de cokezaak:

Arrestaties in coke-zaak Den Helder

Raadsels rond mega-cokevangst Den Helder