OM eist tot vier jaar cel voor dodelijk schietongeluk Amsterdam-Oost

Het Openbaar Ministerie heeft maandag vier jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen de 25-jarige Shaquille L. uit Amsterdam op verdenking van dood door schuld, drugs- en wapenbezit. Drie vrienden van hem hoorden celstraffen van vijftien maanden tot achttien maanden waarvan deels voorwaardelijk tegen zich eisen. Bij een schietongeluk kwam op 14 maart 2020 hun vriend Joey Uiterwijk (23) om het leven.

Drank en drugs

De vier verdachten hadden in de woning van één van hen aan de Lorentzlaan in Amsterdam-Oost met een vuurwapen (Glock 17) gespeeld, terwijl er ook drank, xtc en cocaïne werden gebruikt. Terwijl het pistool van hand tot hand ging en de patroonhouder iedere keer in en uit het wapen werd gehaald, werden er foto’s en filmpjes gemaakt.

Doorgeladen

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat Shaquille L. op een gegeven moment het wapen voor de grap op het hoofd van de 23-jarige Joey Uiterwijk richtte die net was langsgekomen. L. dacht dat het wapen ongeladen was, maar toen hij de trekker overhaalde bleek het wapen doorgeladen te zijn. Het slachtoffer werd dodelijk getroffen. De verdachte verweert zich door te stellen dat hij zijn balans verloor waardoor de trekker door hem werd overgehaald.

De rollen van de verdachten met betrekking tot het doorladen van het vuurwapen acht het OM inwisselbaar, één van hen moet het wapen hebben doorgeladen maar zij kunnen niet navertellen hoe dat dan gebeurd is.

Dood door schuld

Justitie verwijt de vier verdachten van dood door schuld. Het OM eist vier jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen Shaquille L. die het dodelijke schot loste. Tegen Daniël S. (24) uit Hoorn en Roëll G. (24) uit Amsterdam eist het OM vijftien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk. Tegen Amsterdammer Xavier F., alias rapper Choppa (23) van drillrapgroep 73 De Pijp, eist het OM anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het vuurwapen en de drugs waren volgens justitie van hem.

‘Stel kinderen’

De officier van justitie: ‘Het slachtoffer zou nog hebben geleefd, als de verdachten niet als een stel kinderen met een Glock 17 hadden gespeeld, alsof het speelgoed was. De verbazing waarmee de verdachten eerst ná de dood van het slachtoffer tot de conclusie kwamen dat zij ook wel dood hadden kunnen zijn, is een indicatie van de ongelofelijke naïviteit waarmee die ochtend het levensgevaar werd gecreëerd.’