OM eist vijf keer levenslang in Marengo-proces

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam, in het Marengo-proces, levenslange gevangenisstraffen geëist tegen Ridouan Taghi (44) en vier medeverdachten: Mohamed R. (40), Mao R. (47), Mario R. (43) en Achraf B. (29). Zij staan terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie die zes moorden, vier moordpogingen en de voorbereiding van vier moorden en een aanslag met een raket op een spyshop pleegde.

Saïd R.

Tegen vijf verdachten eiste het OM gevangenisstraffen van 20 jaar tot 26 jaar en 8 maanden. Vijf verdachten hoorden straffen van 5 jaar en 11 maanden, 14 jaar en (3x) 16 jaar cel tegen zich eisen. Het requisitoir in de strafzaak tegen Said R., volgens het OM de rechterhand van Taghi, wordt het requisitoir op een later moment uitgesproken vanwege de nog lopende behandeling van zijn strafzaak. Hij wordt verdacht van ruwweg dezelfde feiten als zijn broer Mohamed R. waardoor het waarschijnlijk is dat de officieren van justitie ook tegen hem nog levenslang zullen gaan eisen.

Nabil B.

De eis tegen kroongetuige Nabil B. was gehalveerd (tien jaar) na een basiseis van twintig jaar. Aan hem komt volgens het OM de maximale strafkorting toe die volgens de wet is toegestaan. De officieren van justitie: ‘Bij het sluiten van de overeenkomst en de toegezegde korting is het ernstig gevaar waaraan B. zich door het afleggen van verklaringen zou blootstellen, meegewogen. Op dat moment kon echter niemand zich nog voorstellen op welke vreselijke wijze dat gevaar zich zou openbaren.’ De broer van de kroongetuige, zijn advocaat en zijn adviseur Peter R. de Vries zijn gedurende het proces vermoord.

Achteloos

Over de reden voor het opleggen van levenslange straffen zeiden de officieren van justitie:

Wij hebben toegelicht dat het in Marengo gaat om een volstrekt gewetenloze moordorganisatie, die achteloos en onverschillig mensen om het leven heeft gebracht. Het geweld van deze organisatie is ontwrichtend gebleken. De gevolgen daarvan zijn niet alleen voor de nabestaanden voelbaar geweest, maar hebben ook breder in de maatschappij hun nawerking gehad.

Schakels

Het OM vindt dat de verdachten allen onmisbare schakels zijn geweest in de criminele organisatie. ‘Als opdrachtgever van de moorden, als degene die de opdracht voor moord heeft aangenomen en heeft uitgezet, als tussenpersoon bij het doorgeven van informatie, als spotter en als regelaar en vervoerder van wapens, auto’s, safehouses, geld, bakens of pgp-telefoons.’

In het bewijs zijn de verklaringen van Nabil B. en de gekraakte pgp-chats cruciaal.

Nu volgen de pleidooien van de advocaten van de verdachten. Het proces zal nog vele maanden gaan duren.