OM eist zes jaar cel voor schietpartij met gewonde bij café in Almere

OM eist zes jaar cel voor schietpartij met gewonde bij café in Almere

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Lelystad zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de 27-jarige K.C. uit Almere wegens poging doodslag. Hij zou op 14 mei 2023 twee keer hebben geschoten op een 53-jarige man die daarbij zwaargewond raakte. Het slachtoffer overleefde de aanval, maar liep wel blijvend letsel op. Naast de schietpartij op 14 mei wordt K.C. ook vervolgd voor een geweldsdelict op 19 april. Daarbij sloeg de verdachte een man, die zwaar lichamelijk letsel opliep.

Café

Uit het bewijsmateriaal van camerabeelden en meerdere getuigenverklaringen blijkt, volgens het OM, dat de verdachte op 14 mei zelf de confrontatie opzocht met het slachtoffer. De verdachte bevond zich buiten een café en daagde het slachtoffer uit om naar buiten te komen. Als het slachtoffer daadwerkelijk naar buiten komt, pakt de de 27-jarige verdachte direct zijn vuurwapen, waarna een handgemeen tussen beide mannen ontstaat.

Daarbij schiet de verdachte rakelings langs het gezicht van het slachtoffer, waarna de worsteling tussen de mannen vervolgt. Daarna schiet de verdachte van dichtbij een tweede keer waardoor het slachtoffer in zijn schouder wordt geraakt.

Twee schoten

Uit onderzoek blijkt volgens het OM niet dat er sprake is van poging tot moord. Poging tot doodslag acht justitie wel bewezen.

‘De verdachte heeft twee keer van dichtbij op het lichaam van het slachtoffer geschoten en hiermee de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer dodelijk gewond zou raken. Dat er niemand is overleden of dat er niet meer mensen zijn geraakt die nacht is niet aan de verdachte te danken’, stelt de officier van justitie.

Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij met zijn handelen veel schade heeft aangericht. ‘Hij deinst er niet voor terug om geweld te gebruiken in wat voor vorm dan ook’, legt de officier van justitie uit. De slachtoffers van beide incidenten hebben zwaar lichamelijk letsel opgelopen. Het slachtoffer van het schietincident heeft zelfs blijvend letsel.

Strafverzwarend

Bij het bepalen van de strafeis worden verschillende factoren meegewogen. Strafverzwarend is het feit dat de verdachte rondliep met een vuurwapen, dat de verdachte twee keer heeft geschoten en dat het geweld plaatsvond nabij uitgaansgelegenheden waar mensen aanwezig waren. Alles meewegende eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar.

De rechtbank doet op 22 december uitspraak.