OM geeft nabestaanden Youri geen dossier

Het Openbaar Ministerie wil de ouders van Youri Bicker (26), die dood werd gevonden in de rivier de Mark in Breda, geen kopie van het onderzoeksdossier verstrekken. Dat heeft het OM laten weten aan de advocaat van de ouders.

Eigen onderzoek

De nabestaanden willen dat dossier gebruiken ten behoeve van eigen onderzoek naar het overlijden van de jongen. Zij twijfelen of er sprake is geweest van een noodlottig ongeval, zoals de politie heeft geconcludeerd.

Duikers vonden het lichaam van Youri uit Breda in december 2011.

Geen sectie

De zaak is voorgelegd aan patholoog Danny Spendlove die onder meer concludeert dat de blauwe plekken die Youri had ‘niet zonder meer te verklaren zijn en daarmee verdacht zijn. Hij was een jonge, gezonde vent die niet zomaar overlijdt.’ Er is geen sectie op het lichaam van Youri uitgevoerd.

Advocaat Sébas Diekstra had een kopie van het dossier namens de ouders van Youri opgevraagd, maar dit is volgens Diekstra geweigerd omdat het OM regie wil houden op wie het dossier inziet. Ook ziet het OM wettelijke bepalingen die afgeven van het dossier in de weg staan omdat daarmee privacyregels worden geschonden.

Voorziening

Diekstra: ‘Inmiddels is gebleken dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de toedracht van het overlijden. Door de nabestaanden geen kopie van het dossier te verstrekken is het niet mogelijk voor hen om externe deskundigen alsnog nader onderzoek te laten doen.’

In een brandbrief aan de Tweede Kamer heeft Diekstra namens ten minste tien cliënten, waaronder de familie Bicker, gevraagd om een voorziening in het leven te roepen op basis waarvan nabestaanden een kopie van het dossier kunnen opeisen.