OM: geen schending ambtsgeheim “liefje” Otto (UPDATE)

De 38-jarige medewerkster van Defensie die afgelopen maandag werd aangehouden op verdenking van onder andere valsheid in geschrifte komt vandaag op vrije voeten. Ze wordt niet langer verdacht van schending ambtsgeheim. Dat heeft het parket in Breda donderdagmiddag laten weten.

Door @Wim van de Pol

De vrouw zou een volgens Otto een liefdesaffaire met hem hebben gehad. Halverwege mei deed de recherche een inval in de woning van Klaas Otto. Daarna stapte Otto naar de politie én naar dagblad De Telegraaf met het verhaal over zijn relatie met een Defensie-medewerkster die op een Brabantse kazerne werkte en ambtsgeheimen zou lekken. De politie nam de zaak in onderzoek. Otto werd later aangehouden in een witwas- en afperszaak.

Het onderzoek naar de vrouw resulteerde pas in een aanhouding (maandag) nadat Otto op de openbare zitting van afgelopen donderdag had gezinspeeld op zijn aangifte en de affaire. Het OM vindt het niet nodig om de vrouw langer vast te houden en zal haar dan ook niet voorgeleiden bij de rechter-commissaris. De vrouw heeft een verklaring afgelegd. Ze blijft wel verdachte van valsheid in geschrifte.

Nu zegt het Openbaar Ministerie dat:

Uit de verhoren van de verdachte en het half jaar durend onderzoek is tot op heden niets gebleken van het doorspelen van vertrouwelijke informatie door de vrouw. Verder is er geen indicatie dat acties van een arrestatieteam zijn gefrustreerd door haar toedoen.

Daarmee zijn de vraagtekens de wereld nog niet uit.

Want waarom liep al die maanden dat toch relatief simpele onderzoek in stilte door en resulteerde dat onderzoek pas in een aanhouding op maandag nadat Otto er op de zitting de donderdag ervoor over was begonnen?

Had men soms gehoopt dat Otto het stil zou houden en De Telegraaf er niet over zou publiceren zodat de toch pijnlijke affaire buiten de publiciteit kon worden gehouden?