Otto had relatie met Defensie-ambtenaar (UPDATE)

Klaas Otto zegt een liefdesrelatie met een medewerkster van het ministerie van Defensie te hebben gehad. Zij speelde aan hem informatie door, zo meldt De Telegraaf. Afgelopen donderdag bracht Otto ter zitting een verhaal over een ‘corrupte ambtenaar’ in verband met zijn contact met Panorama.

Door @Wim van de Pol

De vrouw ontving de gewezen voorman van No Surrender geregeld op een kazerne in Noord-Brabant waar ook een arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies is gehuisvest. Otto heeft laten zien aan verslaggevers van De Telegraaf dat hij via berichtjes direct een afspraak met de 38-jarige West-Brabantse kon maken. Otto had de politie én De Telegraaf al dit voorjaar ingelicht, zo schrijft de krant. De krant schrijft nu pas over de affaire en het onderzoek naar de vrouw.

Opmerkelijk is dat de vrouw juist afgelopen maandag is aangehouden op verdenking van ambtsmisdrijven, enige dagen nadat Otto in de rechtszaal in het openbaar een tipje van de sluier had opgelicht, iets waarover De Telegraaf niet schrijft.

Otto is gedetineerd en staat terecht voor onder meer afpersing, mishandeling en witwassen.

Sportdocent

De zaak zou maandenlang hebben gespeeld. Otto zegt dat in de loop der tijd vertrouwelijke onderzoeksinformatie aan hem is doorgespeeld en via hem aan motorclub No Surrender. Hij zou ook de kentekens hebben doorgekregen van de burgerauto’s die het arrestatieteam rijdt. Otto zou via de vrouw in contact zijn gekomen met een sportdocent die regelmatig de leden van speciale eenheden traint. Deze zou Otto tegen betaling hebben getipt over op handen zijnde acties van het arrestatieteam. Verder zegt Otto dat de vrouw hem van een speciale Defensie-pas voorzag waarmee hij zich op internationale luchthavens als Defensiemedewerker kon legitimeren. Ook zegt Otto dat de vrouw zijn naam even boven haar geslachtsorgaan op haar buik liet tatoeëren.

Justitie heeft aan De Telegraaf laten weten dat het nog allerminst zeker is dat de beweringen van Otto op waarheid berusten. Een en ander is nu in onderzoek.

Stil houden?

De vraag is waarom Otto het lek zelf opbiechtte bij de politie én bij De Telegraaf én er ook afgelopen donderdag over begon. Zijn openbaringen vonden volgens zijn advocaat Louis de Leon plaats niet lang nadat de politie bij hem invallen had gedaan in een witwasonderzoek en kort voordat hij in juli werd aangehouden voor mishandeling en afpersing. Zou hij de hoop hebben gehad dat justitie het onderzoek zou hebben willen staken om Otto’s Defensie-affaire stil te kunnen houden?

Panorama

Donderdag zei Otto op de zitting in reactie op de plotseling opgekomen commotie dat hij de hoofdredacteur van Panorama zou hebben bedreigd dat hij samen met Panorama aan het werk was aan een publicatie over een affaire over een corrupte ambtenaar.

En toen werd mijn deur eruit geslagen. Toen moest meneer Otto zijn mond gesnoerd worden.

Als het Openbaar Ministerie de vrouwelijke ambtenaar langer vast wil houden dan zal ze donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Wordt vervolgd.