OM: geen strafbare feiten Hero Brinkman

Het parket van Amsterdam heeft na de beslissing in december 2014 de 23-jarige studente niet te vervolgen voor het steken met een kapot glas een deskundige-rapport beoordeeld op eventueel strafbaar handelen van de rechercheurs. Volgens het OM zijn er geen strafbare feiten gepleegd.

Professioneel handelen

Het OM is wel van mening dat de kritiek van de rapporteur het professioneel handelen van de verbalisanten raakt en heeft daarom het rapport deze week in handen van de leiding van de politie Amsterdam gesteld.

Onvoldoende bewijs

Het parket blijft wel van mening dat er reden was om het meisje te verdenken, schrijft het in een persverklaring:

‘Anders dan het programma Kennis van Nu van de NTR vanavond volgens sommige media zal melden, heeft de officier van justitie de zaak tegen een 23-jarige vrouw geseponeerd vanwege onvoldoende bewijs.’

Getuigen

Het incident vond plaats op 30 augustus vorig jaar. Volgens het OM zijn er alleen beelden van buiten het café in de Amsterdamse Leidse Buurt. Deze beelden zijn getoond aan twee getuigen en het slachtoffer. Eén getuige herkent de verdachte niet op de beelden. De andere getuige wel en het slachtoffer in latere instantie ook.

Verder schrijft het OM:

‘De advocaat van de verdachte heeft een deskundige de herkenningen door het slachtoffer en de getuigen laten onderzoeken. Ook heeft hij het verhoor door de verbalisanten laten onderzoeken. De rapporteur concludeert dat de herkenningen weinig valide zijn. Daarnaast is hij kritisch op de manier waarop de politie heeft verhoord. Los van de bevindingen van de rapporteur zou volgens de officier van justitie de herkenning in combinatie met de andere onderzoeksbevindingen onvoldoende wettig en overtuigend bewijs leveren. De kritiek in het rapport op het verhoor door de verbalisanten is dan ook niet de reden voor de sepotbeslissing, zoals het wetenschapsprogramma Kennis van Nu van de NTR vanavond volgens sommige media meldt.’