OM: hoger beroep tegen Amsterdamse Israeliër

Het Openbaar Ministerie is bij het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep gegaan in de ontnemingszaak tegen de Amsterdamse Israeliër Eddy S. Het Openbaar Ministerie eiste bij de rechtbank in Breda vijf miljoen euro maar die besloot vorig jaar slechts 772.473 euro toe te kennen. S. werd in 2003 in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de zogeheten York-zaak, een grote xtc-zaak.

 

Volgens zijn advocaat Jan Boone stelt S. dat hij slechts bemiddelde, en een kleine vergoeding per pil kreeg, waarmee zijn totale verdienste op niet meer dan 25.000 euro kwam.

De York-zaak was een kleine aftakking van een internationaal onderzoek naar pillenhandel door Nederlanders en Israëli’s. De aanname van het Openbaar Ministerie dat S. ook met cocaïnehandel geld heeft verdiend vond de rechtbank niet bewezen.

Met de ontnemingswetgeving kan de staat tijdens of na een strafproces de opbrengsten van bewezen verklaarde strafbare feiten vorderen van de veroordeelde deelnemer aan die strafbare feiten.

In het onderzoek kwamen soms verschillende horeca-gelegenheden van de broer van S. in de Amsterdamse Leidse Buurt in beeld. Die waren echter niet van S. De rechtbank, noch het Openbaar Ministerie zien een verband tussen deze horeca-gelegenheden en de drugshandel waar Eddy S. zich mee heeft ingelaten. De broer van S. is nooit veroordeeld en voorzover bekend ook nooit verdachte geweest. Volgens advocaat Boone heeft deze verwarring de horeca-ondernemer veel problemen bezorgd.

De Bredase rechtbank bracht een percentage in mindering omdat zij de redelijke termijn waarbinnen de zaak had moeten worden behandeld flink overschreden vond. De behandeling heeft in eerste aanleg ruim 9 jaar geduurd. Het hoger beroep in de ontnemingszaak zal waarschijnlijk medio 2013 dienen.

Zie ook:

OM wil 5 mio van Israëlische Amsterdammer

Kopstuk York-onderzoek weer vast

Soerel kwam voor in xtc-onderzoek