OM: Iliass K. is geen verdachte van aansturen aanslag Telegraaf (UPDATE)

Nadat dinsdag bleek dat Iliass K. (31) in het politiedossier niet werd omschreven als degene die een criminele organisatie zou hebben aangestuurd, zoals De Telegraaf dinsdag berichtte, gaat het Openbaar Ministerie verder. Het heeft woensdag aan de advocaat van K. laten weten dat K. ‘geen verdachte’ is van lidmaatschap van de criminele organisatie die (onder meer) de aanslag op het Telegraaf-gebouw pleegde.

Contacten

Advocaat Guy Weski had aan officier van justitie Koos Plooij gevraagd wat nu de stand van zaken was. Plooij liet in een e-mail weten dat wel is vastgesteld dat K. vanuit het huis van bewaring regelmatig contacten met de verdachten uit het onderzoek naar de aanslag op De Telegraaf en andere onderzoeken heeft gehad.

Maar de conclusie van het Openbaar Ministerie is dat K. ‘op dit moment geen verdachte’ is van de criminele organisatie die het OM ziet. In de aparte zaaksdossiers komt K. ook niet voor. Daarbij gaat het om de onderzoeken naar de aanslag op het Telegraaf-gebouw, en het leveren van voertuig(en) voor de dodelijke vergismoord op Amsterdam-Kattenburg en bedreiging van Ennetcom-directeur Danny M..

Telegraaf

De Telegraaf laat in een reactie aan Crimesite weten dat in de publicaties in de krant over de aanslag en Iliass K. nooit is gesteld dat K. ‘verdachte’ is, wel dat het OM hem als een ‘aanstuurder’ beschouwt. In de reactie laat De Telegraaf  aan Crimesite weten:

K. wordt in het dossier genoemd als mogelijke aanstuurder van de groep verdachten van onderzoek 26Wheeling, waarvan enkele ook worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op De Telegraaf. Wij hebben nadrukkelijk niet gemeld in onze publicaties dat hij de aanslag aanstuurde. K. is weliswaar geen verdachte, maar wordt wel als mogelijke opdrachtgever van de groep gezien. Als motivatie zijn door het OM dan ook gesprekken in het dossier toegevoegd, tussen K. en de verdachten uit de groep verdachten die zware misdrijven zou voorbereiden, oftewel de verdachten uit 26Wheeling.

Mohamed Bouchikhi

De Telegraaf schreefvertrouwelijke onderzoeksstukken’ over K. te hebben ingezien. Plooij deelt aan advocaat Weski mee dat het Openbaar Ministerie geen dossierstukken over het onderzoek aan De Telegraaf heeft verstrekt.

In de genoemde onderzoeken van het landelijk parket en het Amsterdams parket is in april een aantal verdachten aangehouden. Onder hen zijn bekenden van Iliass K.. De politie concludeert dat een auto die is gebruikt bij de aanslag op De Telegraaf ook is gebruikt bij de aanslag waarbij in 2018 de onschuldige 17-jarige  Mohamed Bouchikhi in een buurthuis in Amsterdam werd gedood. Voor die zaak heeft enige tijd een verdachte vastgezeten.

Bij de rechtbank in Haarlem loopt momenteel een rechtszaak tegen Iliass K. waarin hij verdacht wordt van drie liquidaties die in 2014 werden gepleegd, onder meer op Stefan Eggermont in Amsterdam. Die moord bleek het gevolg van een persoonsverwisseling.