‘Geen bewijs aansturen crimineel uitzendbureau vanuit cel’ (UPDATE)

De advocaat van de 31-jarige Iliass K. ziet in het strafdossier 26Wheeling geen aanwijzingen dat zijn cliënt de opdrachtgever van een ‘crimineel uitzendbureau’ zou zijn. Hij reageert op een bericht in De Telegraaf dat K. vanuit de cel instructies zou hebben gegeven voor onder meer de aanslag op het gebouw van De Telegraaf.

Zie ook: OM: Iliass K. is geen verdachte van aansturen aanslag Telegraaf (UPDATE)

Groepje

K. zit in het het huis van bewaring omdat bij de rechtbank Amsterdam momenteel een zaak loopt waarin hij terechtstaat voor drie liquidaties uit 2014: de “vergismoord” op Stefan Eggermont, op Massod Amin Hosseini en op Alexander “Aleki” Gillis. Iliass K. zou in zijn cel hebben beschikt over gesmokkelde telefoons. In het dossier 26Wheeling staat volgens De Telegraaf ook dat hij communiceerde met twee mannen die volgens justitie worden gezien als aanstuurders van liquidaties. Ook zou hij een contact zijn van de voortvluchtige Ridouan T.

Volgens De Telegraaf ziet justitie K. als de opdrachtgever van een groepje verdachten dat begin april werd opgepakt. Zij zouden auto’s hebben gestolen en die hebben klaargemaakt voor het plegen van misdrijven. Een van deze misdrijven was volgens het OM de aanslag op het pand van De Telegraaf.

Volgens advocaat Guy Weski staat in het dossier echter letterlijk over K.:

Omdat de rol van Illias K. niet nader geduid kan worden, mede doordat Illias K. gedetineerd zit, is hij niet bestempeld als deelnemer binnen de criminele organisatie.

Guy Weski:

De basis voor de berichtgeving in De Telegraaf zou het strafdossier zelf zijn. Echter indien het dossier op een juiste manier zou zijn gelezen, had direct moeten zijn opgevallen dat de rol van mijn cliënt zeer marginaal is en op geen enkele wijze aan enig concreet strafbaar feit wordt gekoppeld. Laat staan dat van enige betrokkenheid uit het dossier blijkt met Ridouan T..

Drie tapgesprekken

In het dossier 26Wheeling staat volgens De Telegraaf dat K. een gesprek voerde over de aanslag op het Telegraaf-gebouw met een medeverdachte waarin zij spreken over een in beslag genomen auto. Weski:

Mijn cliënt komt in slechts drie tapgesprekken voor waar geen touw aan vast te knopen is.

De politie concludeert volgens De Telegraaf dat het een auto betreft die is gebruikt bij de aanslag op De Telegraaf. Verder zou dat voertuig zijn gebruikt bij de aanslag waarbij in 2018 de onschuldige 17-jarige  Mohamed Bouchikhi in een buurthuis in Amsterdam werd gedood. Voor die zaak heeft enige tijd een verdachte vastgezeten.

BMW

Twee verdachten in het onderzoek zijn volgens het dossier gezien bij de woning van Ennetcom-directeur Danny M., wiens bedrijf pgp-telefoons leverde aan een groep criminelen.

Een BMW die daar werd gezien werd enige dagen later gecontroleerd door de politie in Den Haag. Toen ontdekte de politie in de auto onder meer een automatisch Scorpion-machinepistool. Twee van de inzittenden rekent de politie tot de MC Caloh Wagoh. Leden van dat groepje houdt justitie verantwoordelijk voor onder meer de aanslag in Breukelen op Jaïr Wessels.