OM legt voor 12 miljoen beslag bij Russische criminelen

De FIOD en het Openbaar Ministerie zeggen in een internationaal witwasonderzoek voor circa 12.000.000 euro beslag te hebben gelegd op onroerend goed en bankrekeningen in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Justitie vermoedt dat Russisch crimineel geld in vastgoed werd witgewassen.

Russische criminelen

Er is beslag gelegd op panden in Zuid-Holland en in Duitsland. Het gaat beleggingsobjecten die worden verhuurd. Er is daarom ook beslag gelegd op de huurinkomsten en banktegoeden op rekeningen in Duitsland en Zwitserland. De Nederlandse verdachten zijn drie rechtspersonen (bedrijven). Achter deze rechtspersonen zitten een Nederlandse stichting en een Nederlandse holding die weer werden bestuurd door een Nederlands trustkantoor. De werkelijke begunstigden zijn vermoedelijk Russische criminelen die wilden witwassen.

Trustkantoor

Het geld is via een Deense en een Zwitserse bank naar de drie rechtspersonen in Nederland overgeboekt. Het Nederlandse trustkantoor maakte een melding van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland).

De FIOD heeft administratie in beslag genomen in een bedrijfspand in Limburg, waar de stichting en de drie rechtspersonen stonden ingeschreven. Ook is administratie in beslag genomen bij een administratiekantoor in Limburg.