‘OM liet ontlastend rapport liggen’

In de zaak van de showbizzmoord op Bart van de Laar is een rapport dat ontlastend was voor de veroordeelde Maertien Hunnink jarenlang achtergehouden. Dat heeft het OM te kennen gegeven aan tv-programma Brandpunt.

1990

De “Showbizz-zaak” is  de moord op de Hilversumse platenbaas Bart van der Laar. Hij werd in in 1981 doodgeschoten in zijn villa. Martien Hunnik bekende eerst maar later ontkende hij dat. Hij werd veroordeeld en had die in 1990 uitgezeten. Inmiddels heeft de Hoge Raad de zaak naar het gerechtshof terugverwezen.

Andere personen

Mogelijk zitten andere personen erachter maar de zaak is inmiddels verjaard. Nu blijkt dat het Openbaar Ministerie al in 2004 wist dat het onmogelijk was dat Hunnik de moord zou hebben gepleegd. Brandpunt citeert uit een rapport van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie.

Waarom?

Hunnik vroeg sinds eind jaren 90 om alle informatie die beschikbaar was bij het OM. Maar dit ontlastende rapport kreeg hij niet onder ogen. Eind 2012 werden hij en zijn advocaat Geert-jan Knoops ervan op de hoogte gebracht. ‘Het is in een la blijven liggen’, zei Knoops tegen Brandpunt. Ook de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), die gerechtelijke dwalingen onderzoekt, kreeg het rapport niet in handen. Het OM geeft nu toe dat het ontlastende rapport tot 2012 niet aan Hunnik is gegeven en niet aan de CEAS is gestuurd. Waarom ‘is niet meer te achterhalen’.