OM loopt vast in groot onderzoek naar drugsgelden

Een grote tegenslag voor het Openbaar Ministerie in de zaak rond de criminele organisatie van Eindhovenaar Aran de Jong: de rechter heeft besloten dat er een nieuw onderzoek moet worden uitgevoerd voordat justitie 23 miljoen van de leden mag ontnemen. De Jong werd zelf in 2012 geliquideerd, er liep toen al een onderzoek naar zijn organisatie.

De beslissing van de rechter kan grote problemen opleveren voor het Openbaar Ministerie. Volgens de officier van justitie Teengs Gerritsen is het onderzoek in de praktijk nauwelijks uit te voeren en kost het veel tijd. Dat zegt hij tegen het Eindhovens Dagblad.

Zwaarste straf, hoogste bedrag

De rechter is het niet eens met de manier waarop de officier de claims heeft berekend. Het OM berekende dat in totaal zo’n 42 miljoen euro moet zijn verdiend met de smokkel van hasj. Justitie wil dat de zes leden die voor de rechter zijn veroordeeld, 23 miljoen op tafel leggen. Hoeveel elk lid moest betalen, is gebaseerd op de hoogte van de straf – hoe hoger de straf, hoe hoger het bedrag.

Onderzoek naar financiën

De rechter vindt dat deze beredenering niet opgaat, omdat de rechter bij de veroordeling ook heeft gekeken naar persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Er zou daarnaast niet genoeg duidelijkheid zijn over de relaties binnen de organisatie. Daarom moeten de financiële gangen van de zes leden van de organisatie tussen 2009 en 2011 worden onderzocht.

De officier van justitie zegt dat één enkel onderzoek al gauw twee jaar kan duren. In dit geval moeten er dus zes onderzoeken worden uitgevoerd, dat nog veel meer tijd in beslag zal nemen. Bovendien zal het onderzoek waarschijnlijk nauwelijks duidelijkheid geven, vreest de officier.

De Jong doodgeschoten

Justitie gaat de mogelijkheden van een onderzoek nog wel bekijken. De zes leden kregen voor betrokkenheid bij drugstransporten celstraffen variërend van 2 tot 5,5 jaar. Kort voor het begin van de strafzaak werd Aran de Jong op 17 november 2012 doodgeschoten bij zijn huis aan de Diamantring in Eindhoven.

De groep rond De Jong wordt verdacht van de handel in duizenden kilo’s hasj en wiet, die hij exporteerde naar Italië en Engeland. Ook zou zijn organisatie 3040 kilo hasj uit Pakistan hebben ingevoerd. Die lading werd onderschept in Werkendam. Volgens de politie was De Jong niet direct betrokken bij de transporten, maar nam hij wel grote bedragen in ontvangst. Zo werd er geld afgeleverd aan zijn woning in Eindhoven.

Hobbelpaard vol geld

Bij een grote actie van de politie in mei 2011 werd de organisatie van De Jong opgerold. Er werden huiszoekingen gedaan, onder meer in de woning van De Jong aan de Diamantring in Eindhoven. Ook werd in zijn oude woning, dat nog steeds op zijn naam stond, binnengevallen. In de woningen werd onder meer een hobbelpaard vol met geld gevonden.

Ook werden twee garageboxen van De Jong binnengevallen. De Eindhovenaar zou ook betrokken zijn bij het witwassen van verschillende auto’s, namelijk een Ferrari F430, een Audi RS6 en een Porsche 911 Turbo.