OM luisterde advocaten af

Op de derde zittingsdag van de zaak Edward Mink, de vermoorde vogelhandelaar uit Den Hoorn, werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie gesprekken heeft opgenomen tussen verdachten en hun advocaten. Dat gebeurde in een cafe in de buurt van de rechtbank Haarlem, via afluisterapparatuur. 

Door Timo van der Eng 

De verdachten en hun advocaten evalueerden daar eerdere pro forma zittingen over de moord op Mink. Volgens het OM was het niet de bedoeling dat de vertrouwelijke gesprekken tussen de advocaten en verdachten zouden worden opgenomen. De officier van justitie liet weten dat de afluisterapparatuur was gebruikt om gesprekken te kunnen opnemen tussen de verdachten en familie en kennissen. Het observatieteam was niet op de hoogte van het feit dat ook de advocaten daar bij aanwezig waren. Bij de uitwerking van de gesprekken bleek dat pas, aldus het OM. De officier van justitie liet ook nog weten dat ze geen kennis had genomen van de inhoud van de gesprekken tussen de advocaten en de verdachten. Ook bleek tijdens de zitting dat het OM machtiging had om OVC-gesprekken op te nemen in het gerechtsgebouw en de directe omgeving.

Woedend

Mariano Cantarella, raadsman van verdachte Hamid M., was woedend. ‘Ongehoord. Ik heb dit in mijn carriere nog nooit eerder meegemaakt. Een grove schending van mijn rechtsgevoel.’ Juliette Lintjer, advocate van Linda van den B. sloot zich bij Cantarella aan. Ze willen het OM nu niet-ontvankelijk laten verklaren in de zaak Edward Mink, omdat zij juridisch niet toegestane opsporingsmiddelen heeft gebruikt. Wanneer ze dit verzoek precies gaan doen was bij schrijven van dit stukje nog niet bekend.

Gedoe

Er was nog meer juridisch gedoe vanochtend. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de officier van justitie vandaag haar requisitoir zou houden. Maar vanochtend bleek dat zij de zaak wilde aanhouden (uitstellen). Twee getuigen werden na de eerste zitting maandag jl aangehouden en er werden vier telefoons in beslag genomen. Dat heeft nieuwe feiten opgeleverd aldus het OM, die nader moeten worden onderzocht. Het verzoek van de officier van justitie tot aanhouding van de zaak Mink werd door de rechtbank afgewezen.