OM onderzoekt seksleven hoofdofficier

Hoofdofficier van Rotterdam Marc van Nimwegen, sinds mei van dit jaar op buitengewoon verlof gestuurd, heeft een klacht ingediend tegen de top van het Openbaar Ministerie. Die laat via een commissie onderzoek doen naar mogelijke integriteitsschendingen van Van Nimwegen. Volgens hem wordt daarbij ook informatie verzameld over zijn seksleven. 

In een brief stelt de advocaat van Van Nimwegen dat het OM, een instantie die de wet moet handhaven, daarmee zelf de wet overtreedt. Van Nimwegen heeft de klacht ingediend bij de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat meldt De Volkskrant.

Verziekt

Het onderzoek van de commissie draait om de relatie van Van Nimwegen en zijn collega Marianne Bloos (foto onder). OM-medewerkers klaagden anoniem in de media over die relatie, omdat deze de werkverhoudingen zou hebben verziekt. Zo zou Bloos door haar liefje Van Nimwegen, toen nog lid van het college van procureurs-generaal, benoemd zijn tot hoofdofficier bij het Functioneel Parket. (Tekst loopt door onder de foto.)

Hand op haar bil

De commissie die onderzoek doet naar de integriteitsschendingen heeft een meldpunt geopend waar medewerkers van het OM vertrouwelijk en anoniem hun verhaal kunnen doen. De commissie heeft inmiddels ruim 50 mensen gesproken, die verklaringen over het seksuele gedrag van Van Nimwegen in de periode tussen 2009 en 2015 hebben afgelegd. Een deel van die verklaringen betreft waarnemingen hoe de twee ‘dicht naast elkaar zaten’, of hoe iemand zag dat zijn hand ‘op haar bil’ lag. Weer een andere collega heeft de commissie verteld dat de twee niet in een restaurant van een hotel werden aangetroffen, waar ze zouden zijn, en trekt daaruit de conclusie dat ze waarschijnlijk op een hotelkamer waren. De commissie heeft daarnaast op eigen initiatief een relatie uit 2005 tussen Van Nimwegen en een collega onderzocht die niets met de affaire te maken heeft, zo schrijft De Volkskrant. Van Nimwegen en Bloos zouden ook samen naar Thailand zijn geweest voor een dienstreis.

Uitgesteld

Het seksleven van Van Nimwegen is niet het enige dat de commissie onderzoekt. Er wordt ook gekeken naar hoe een opdracht van het OM aan een softwarebedrijf van de zwager van Van Nimwegen tot stand is gekomen. De commissie zou in eerste instantie dit jaar het rapport afronden, maar dat is inmiddels al twee keer uitgesteld.