OM: politieman kocht stacaravan van drugs

Voor de Amsterdamse rechtbank heeft de officier van justitie vrijdag vier jaar (waarvan één voorwaardelijk) geëist tegen een 60-jarige ex-politiemedewerker uit Almere. Die man zou ruim 9 kilo cocaïne en bijna 700 gram heroïne hebben gestolen uit het beslaghuis van de politie. 

Voorbeeldfunctie

De drugs verdwenen uit het beslaghuis van de Nationale Politie aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam-West. De officier van justitie vindt het heel erg dat de man als politiemedewerker deze diefstal zou hebben gepleegd en veel geld heeft verdiend met de verkoop van de drugs.

Uitgerekend van medewerkers van politie en justitie mag en moet worden verwacht dat zij zich integer gedragen, zij hebben immers een voorbeeldfunctie in de maatschappij

aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Toegangsadministratie

Volgens het OM zijn de drugs ontvreemd op een tijdstip waarop de verdachte alleen in het beslaghuis aanwezig was. Dit zou blijken uit de toegangsadministratie. Ook is volgens het OM van camerabeelden af te leiden dat de verdachte op het tijdstip van de diefstal alleen in het magazijn is geweest dat naast de kluis ligt. De 60-jarige verdachte ontkent de drugs te hebben gestolen.

Stacaravan

De officier van justitie verdenkt de verdachte ook van witwassen. Van de opbrengst van de verkoop van de drugs kocht hij volgens het OM een Mercedes-Benz SLK 350, een Smart Roadster en een stacaravan. Ook zou hij daarmee vakanties naar  Spanje en Griekenland hebben gefinancieerd. De uitgaven van de verdachte pasten niet bij zijn inkomen en zouden na maart 2015 volgens getuigen zelfs zijn gestegen. Hij betaalde etentjes en uitstapjes voor vrienden en kennissen en rekende altijd in contanten af.  Naar eigen zeggen had hij in vijftien jaar tijd ruim 145 duizend euro verdiend door zijn stiefzus te helpen in haar restaurant. Dat geld zou hij in de loop van de jaren thuis hebben bewaard. Zij stiefzus ontkent echter hem voor zijn hulp te hebben betaald.

Ontneming

Volgens het OM kan de verdachte ruim 76 duizend euro aan vermogen niet verklaren. Het OM is van plan het financieel voordeel dat hij met zijn criminele activiteiten heeft behaald te ontnemen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.