OM-stuk over dood Sharleyne ‘staatsgeheim’

Het Openbaar Ministerie heeft een intern dagjournaal van een officier van justitie over de dood van het Hoogeveense meisje Sharleyne gerubriceerd als “Stg Geheim”, ofwel een staatsgeheim. Dat is de op één na hoogste rubricering die Nederland kent.

Gerechtshof

Sharleyne Remouchamps (8) werd in juni 2015 rond half twee in de nacht dood gevonden onder een flat in Hoogeveen. Ze woonde daar met haar moeder op tien hoog. Het Openbaar Ministerie besloot destijds na een paar maanden het onderzoek naar haar dood te sluiten. De moeder van het meisje werd niet vervolgd. Recent gelastte het gerechtshof, na een klacht van de gescheiden vader van het meisje, het Openbaar Ministerie toch een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Het is volgens het hof aannemelijk dat de moeder verwijtbaar betrokken is geweest bij de dood van het kind.

Staatsgeheim

De vader van het kind doet met een beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur pogingen om interne stukken van het Openbaar Ministerie in handen te krijgen. Het zogeheten OM-journaal, een verslag van de zaaksofficier van justitie voor een intern overleg, is nu bestempeld als staatsgeheim door de hoofdofficier Jan Eland van het OM Noord-Nederland.

Advocaat Sébas Diekstra, advocaat van de vader, zegt hierover:

Dit riekt naar misbruik van de rubricering om voor het OM nadelige informatie af te schermen. Wellicht zijn fouten gemaakt die niet aan licht mogen komen. Dit verslag kan meer inzicht geven in de afweging om bepaalde stappen wel of niet te nemen. Het gaat ons niet om persoonlijke overwegingen van de officier, die delen in het verslag mogen ze gerust zwart maken.

De rubricering “Stg Geheim” kan een gemachtigd ambtenaar aan een stuk verlenen ‘indien kennisnemen door niet-gerechtigden ernstige schade kan toebrengen aan het belang van de Staat of zijn bondgenoten’, zo staat het in de wet. Alleen Stg Zeer Geheim is een hogere classificatie. Stukken met die rubricering gelden als staatsgeheime informatie. Op het onthullen van een staatsgeheim staat tot zes jaar gevangenisstraf.