Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank in Den Bosch tien jaar gevangenisstraf geëist voor ondergronds bankieren en drugshandel tegen een 42-jarige in Zaandam wonende man. Hij zou ter waarde van 11 miljoen dollar aan cryptotransacties hebben uitgevoerd.
(Beeld uit archief)
Xtc
Justitie denkt dat de man grootschalig drugsgeld witwaste en in cocaïne en xtc handelde en ook valsheid in geschrift pleegde.
De officier van justitie van het landelijk parket stelde dat de in Colombia geboren verdachte een onopvallend leven leidde. Met zijn partner had hij een uitkering en woonde samen in een flat in Zaandam.
Systeemplafond
Bij de doorzoeking van deze woning in 2020 vond de politie in een systeemplafond in de badkamer een notitieboekje met toegangscodes voor crypto wallets. Het verdere onderzoek bracht aan het licht dat de man vermoedelijk een ondergrondse bankier is, die zich liet inhuren door internationale drugshandelaars. Hij voerde in een paar jaar wereldwijd cryptotransacties uit voor een bedrag van ruim 11 miljoen Amerikaanse dollar.
100.000 euro
De doorzoeking van de flat in Zaandam kwam destijds voort uit een onderzoek naar een criminele geldoverdracht van bijna 100.000 euro. Daarbij werden vier verdachten, onder wie de bankier uit Zaandam, aangehouden. Voor deze overdracht is de bankier al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden. Die strafzaak loopt nog in cassatie bij de Hoge Raad.
4 tot 6 procent commissie
De man was al eerder tot forse gevangenisstraffen veroordeeld. Ook na de strafoplegging vanwege de geldoverdracht ging hij door met zijn ondergrondse bankierswerk, zegt de officier van justitie.
Tegen een commissie van 4 tot 6 procent zou hij cryptotransacties in diverse landen en steden hebben uitgevoerd. Hij voerde ook transacties uit in gewone valuta. Geld dat hij in Nederland ontving liet hij elders, vaak in Colombia, weer uitbetalen.
Chats
Uit chatgesprekken op in beslag genomen telefoons is ook de verdenking gerezen dat de man direct betrokken is geweest bij de voorbereiding van transporten cocaïne en de uitvoer van xtc.
Het Openbaar Ministerie vermoedt dit omdat chats over een cocaïnelijn vanuit Zuid-Amerika naar Rotterdam of Antwerpen abrupt stopten na de tweede aanhouding van de verdachte in 2022. Andere chats zijn volgens de officier van justitie voldoende bewijs voor drie zendingen van duizenden, roze gekleurde xtc-pillen naar Colombia.
De man staat ook terecht vanwege het vervalsen van documenten, zoals een werkgeversverklaring, salarisspecificaties en bankafschriften. Het OM gaat ervan uit dat hij deze documenten heeft gebruikt met de bedoeling een dure woning in Zaandam te huren.
De rechtbank doet op 15 september uitspraak.