‘OM verdenkt Amsterdamse familie van witwassen 71 miljoen’

Vier van de tien witwasverdachten uit de Amsterdamse familie Basnoe zitten nog vast. Donderdag heeft de rechtbank na een voorbereidende zitting besloten dat twee verdachten voorlopig op vrije voeten komen, aldus Het Parool. De groep heeft volgens justitie zeker 71 miljoen euro witgewassen, voor onder meer drugshandelaren. Hoofdverdachte Imranalie Basnoe (53) wordt voor witwassen van ruim 41 miljoen euro verantwoordelijk gehouden.

Reiswinkel

Tien leden van de familie werden op 12 april gearresteerd. Zes van hen zaten sindsdien in de cel.

Justitie denkt dat de familie met een reiswinkel, een tropische winkel en een telecomzaak in ieder geval sinds 2018 de gelegenheid bood aan klanten om ondergronds te bankieren en zo geld over te maken naar andere landen. Verschillende panden van de familie zijn sinds de invallen gesloten.

Bewijs tegen de verdachten komt uit afgeluisterde onderlinge gesprekken en chats. Ook zijn er observaties geweest en zijn auto’s van verdachten met hulp van peilbakens gevolgd. Op beelden zouden tassen met daarin, volgens de politie, contant geld te zien.

TCI

Het onderzoek is begonnen in 2019 op basis van anonieme informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI).

Er zijn volgens justitie verbanden met de vondst van 5 miljoen euro in een huis in Purmerend en – in een pand in De Kwakel – van 11 miljoen euro en 3000 kilo cocaïne.