OM vervolgt Britse drugsbaas Robert Dawes voor moord op Gerard Meesters

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland gaat de Engelse drugsbaron Robert “Franky” Dawes (49) vervolgen op verdenking van het opdracht geven tot de moord op Gerard Meesters. De onschuldige docent Meesters (52) werd op 28 november 2002 doodgeschoten in de hal van zijn woning in Groningen. Dawes zit momenteel in Frankrijk 22 jaar celstraf uit wegens de smokkel van 1.300 kilo cocaïne.

Rippartij hasj

Jeanette Meesters, de zus van het slachtoffer, bleek betrokken bij een gewelddadige Engelse misdaadorganisatie. Gerard Meesters werd geliquideerd, omdat leden van de criminele organisatie meenden dat zijn zus en een vriendin van haar 1.150 kilo hasj hadden gestolen van de groep.

Nederlandse criminelen

De Britse schutter Daniel Sowerby werd in 2005 veroordeeld tot levenslang. Ook vier andere betrokkenen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen. Drie daarvan gelden als grote namen in de Nederlandse onderwereld en zijn inmiddels overleden: Gwenette Martha, zijn neef Dennis Mongen en Etous Belserang. Ook Engelsman Steven B. werd veroordeeld.

De opdrachtgever bleef tot nu toe echter buiten beeld. Het Gerechtshof stelde in 2006 dat de moord was gepleegd in opdracht van de organisatie. Het Hof sprak in het arrest over een ‘moord gepleegd in opdracht van de organisatie, een moord op een onschuldig slachtoffer, als middel ingezet door de organisatie. Een in ons land tot dusver zelden getoonde wreedheid’. (tekst loopt door na de reclame).

Nieuw onderzoek

In 2018 werd door politie en Openbaar Ministerie Noord-Nederland nieuw onderzoek gestart naar aanleiding van een aangifte van de nabestaanden van Gerard Meesters tegen de vermeende opdrachtgever. Dit onderzoek leidt nu tot de vervolging van Robert Dawes, die in december 2020 is verhoord in Parijs over zijn rol in de moord. Op basis van het uitvoerige onderzoeksdossier heeft het Openbaar Ministerie Noord-Nederland woensdag de beslissing genomen de Britse drugsbaas strafrechtelijk te vervolgen.

Briefje

Gerard Meesters werd vier dagen voor zijn dood bedreigd door de vijf bovengenoemde mannen die bij hem thuis aan de deur kwamen en informatie eisten over de verblijfplaats van zijn zus en haar vriendin. De mannen gaven het slachtoffer een briefje met een telefoonnummer dat Jeanette Meesters moest bellen.

Op donderdagavond 28 november 2020 was het slachtoffer alleen thuis in zijn woning aan de Uranusstraat in Groningen toen de bel ging en hij in de deuropening werd doodgeschoten. De onschuldige Meesters moest boeten voor zijn zus die onvindbaar was voor de criminele organisatie.

22 jaar cel

Robert Dawes is in Frankrijk onherroepelijk veroordeeld tot 22 jaar celstraf wegens de import van 1.300 kilo cocaïne via de Parijse luchthaven Roissy. De drugs waren afkomstig uit Venezuela en verpakt in 31 koffers. Dawes zit vast sinds 2015. De regiezitting in deze zaak wordt momenteel gepland om de verdediging in de gelegenheid te stellen te komen met onderzoekswensen. Wanneer de zaak inhoudelijk voor de rechtbank in Groningen wordt gebracht is volgens het OM nu nog niet te zeggen.

Dawes wordt gezien als een van de grootste drugsbazen van Europa. Hij werkte in Nederland samen met de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha.