Opnieuw 22 jaar cel voor Britse drugsbaas Robert Dawes, mogelijk overlevering Nederland (UPDATE)

De Britse drugscrimineel Robert Dawes (48) is vrijdag in Parijs in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. Dat is conform de straf die de rechtbank hem in december 2018 oplegde. Dawes is opnieuw schuldig bevonden aan de smokkel van 1.300 kilo cocaïne. Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft om zijn uitlevering gevraagd vanwege de moord op de onschuldige Gerard Meesters in 2002.

Spanje

De Engelsman wordt beschouwd als een van de grootste drugshandelaren van Europa, die in tientallen landen actief was. Een van zijn bijnamen is “The Derby Man”. In 2015 werd Dawes in Spanje aangehouden en uitgeleverd aan Frankrijk. De actie in Spanje was een internationale samenwerking tussen onder andere de Franse, Spaanse en Engelse autoriteiten. Dawes werd verdacht van de import van 1.300 kilo cocaïne via de Parijse luchthaven Roissy. De drugs waren afkomstig uit Venezuela en verpakt in 31 koffers. De Engelse National Crime Agency bleek geïnfiltreerd in het Venezolaanse drugskartel De Los Soles waardoor de zending gepakt kon worden.

Robert Dawes werd in 1972 geboren in Nottingham. Tot zijn arrestatie deed hij zaken over de hele wereld.

Zus

Het OM in Nederland denkt dat Dawes in 2002 opdracht heeft gegeven tot de liquidatie van onderwijzer Gerard Meesters uit Groningen. Gerard Meesters werd geliquideerd, omdat zijn zus Jeanet in Spanje een partij hasj van meer dan 1000 kilo zou hebben geript. Vijf dagen voor de moord werd Meesters voor de deur van zijn woning bedreigd door een groepje Amsterdamse criminelen onder aanvoering van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha. Zij wilden weten waar zijn zus was.

De zus heeft ontkend tegenover de zoon van Meesters dat zij hasj hebben geript.

1000 kilo hasj

Een Britse misdaadclan, actief in Spanje, was op zoek naar de zus van Meesters die ruim 1.000 kilo hasj zou hebben gestolen van die organisatie. De schutter Daniel S. kreeg uiteindelijk levenslang, maar Dawes werd hiervoor nooit strafrechtelijk vervolgd. In Nederland werkte Dawes onder andere samen met crimineel Gwenette Martha.

Bij het hoger beroep tegen Dawes in Parijs waren ook de kinderen van Gerard Meesters aanwezig. De zoon van Gerard Meesters laat aan Crimesite weten dat ze opgelucht zijn over de straf die Dawes in hoger beroep heeft gekregen.

Uitleveringsverzoek

De nabestaanden van Gerard Meesters deden eind 2015 aangifte omdat zij niet kunnen leven met de gedachte dat de (vermoedelijke) opdrachtgever vrijuit gaat. De aangifte leidde tot een nieuw onderzoek. Op grond daarvan moet het Openbaar Ministerie binnenkort beslissen of zij Dawes voor een Nederlandse rechter willen brengen. Een andere mogelijkheid is dat de zaak alsnog wordt geseponeerd. Het overleveringsverzoek maakt deel uit van deze procedure.

Eind juli wordt besloten of Frankrijk Dawes overlevert aan Nederland. Een andere optie is dat hij als verdachte door Nederlandse rechercheurs in Frankrijk wordt verhoord.

Lees ook een profiel van Robert Dawes.