OM vervolgt COR-voorzitter Giltay

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie gaat de voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie, Frank Giltay, strafrechtelijk vervolgen. Het onderzoek door de Rijksrecherche is afgerond, zo maakt het OM vrijdagochtend bekend.

Rijksrecherche

Donderdag maakte de Nationale Politie al het definitieve ontslag van Giltay bekend. Giltay zal zich nu ook voor de rechter moeten verantwoorden voor verdenkingen over zijn geldsmijterij. Giltay gaf veel geld uit aan etentjes en verblijf in luxehotels voor zichzelf en een kleine kring binnen de politie.

Het proces-verbaal van de Rijksrecherche dat is ingediend bij het landelijk parket bevat zoveel belastend materiaal dat het parket heeft besloten Giltay, diens echtgenote en een horeca-ondernemer uit Almere te dagvaarden voor de rechtbank.

Tenlastelegging

Het onderzoek richt zich op fraude met facturen door Giltay. Zijn echtgenote en de ondernemer  worden ervan verdacht daaraan te hebben meegewerkt. Om welke strafbare feiten het precies gaat is nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie zegt momenteel een tenlastelegging voor te bereiden. Pas daarin zal precies worden weergegeven voor welke concrete feiten de verdachten zullen worden vervolgd. Deze tenlastelegging is in januari klaar.

In het onderzoek van de rijksrecherche zijn nog twee ondernemers als verdachte aangemerkt. Het OM wil de zaken tegen hen met een transactie afdoen.

Zie ook:

Commissie: geen bewijs voor omkoping

Ontslag voor Frank Giltay

‘Ondernemingsraad twee dagen in Amstel Hotel’

‘Korpschef leende Giltay duizenden euro’s’