OM vervolgt fout verbaliserende agente niet

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch zegt de agente die die vorig jaar volgens de rechter bewust fouten maakte in een proces-verbaal over de vernieling van een auto in Heusden niet te vervolgen. De officier van justitie gelooft niet dat de agente het proces-verbaal met opzet verkeerd heeft opgesteld.

Vernielen

Dat is opvallend omdat de politierechter daarvan wel overtuigd was. Een 51-jarige vrouw uit Heusden is ten onrechte vervolgd voor het vernielen van de auto omdat het proces-verbaal niet correct was. Afgelopen december werd ze vrijgesproken nadat de politierechter in Den Bosch concludeerde dat de agente informatie bewust verkeerd had opgeschreven.

Politie

Tegen Omroep Brabant zei een woordvoerder van de politie woensdag er in de zaak eveneens vanuit te gaan dat er geen sprake was van opzet. Er worden tegen de agente volgens deze woordvoerder ook geen disciplinaire maatregelen getroffen. Dit besluit is genomen na een gesprek met haar.

Alsnog aangifte

De vrouw uit Heusden overweegt volgens Omroep Brabant om alsnog aangifte te doen tegen de agente wegens meineed of valsheid in geschrifte, zo kondigde haar advocaat woensdag aan.

Gevoelig

Een dergelijke zaak ligt heel gevoelig omdat rechters ervan uit moeten kunnen gaan dat de op ambtseed opgemaakte informatie in een processen-verbaal juist is. Op basis van deze stukken die wettig bewijs zijn kunnen mensen immers tot lange celstraffen worden veroordeeld. Advocaten twijfelen er soms aan of de inhoud van bepaalde processen-verbaal wel juist is.