‘OM verzweeg afspraken met pratende verdachte’

Een verdachte in een grote cocaïnezaak heeft van justitie een lagere eis toegezegd gekregen in ruil voor verklaringen, terwijl dit niet aan de rechtbank is verteld. Dat blijkt uit correspondentie tussen (onder meer) leden van het Openbaar Ministerie en deze verdachte, die EenVandaag in handen heeft.

Tijdens de behandeling van de zaak “Maggiore” werd al duidelijk dat deze verdachte Ivo J. (net als een andere verdachte) belastende verklaringen had afgelegd over onder meer de hoofdverdachte Saied H.. De advocaten vertrouwden het niet maar het OM ontkende dat er een deal was, de twee pratende verdachten werden achter gesloten deuren verhoord. Ivo J. zweeg over toezeggingen die hem zouden zijn gedaan.

Nu vertelt Ivo J. aan EenVandaag dat na zijn arrestatie in 2015 een officier van justitie hem het aanbod deed dat hij in ruil voor verklaringen een lagere strafeis tegemoet kon zien en zeer gunstige detentie-voorwaarden.

Uiteindelijk eiste het OM 3,5 jaar cel tegen Ivo J. die van de rechter drie jaar kreeg, onder meer omdat hij mee had gewerkt door te praten. Saied H. kreeg acht jaar cel.

De landelijk officier getuigenbescherming stuurde Ivo J. een persoonlijk Whatsapp-bericht:

Besef dat je echt gematst bent: geen deal betekent ook geen extra dreiging van boze criminelen, geen getuigenbescherming waarin je vrijheid totaal weg is. En wel een 50 procent straf die je met een deal ook gehad zou hebben.

In feite was Ivo J. dus een kroongetuige terwijl de rechtbank niets wist over dit contact. Ivo J. zegt dat hem nog toezeggingen zijn gedaan die niet zijn nagekomen. Welke dat zijn is niet duidelijk.

Het Openbaar Ministerie zegt in reactie dat het ‘onjuist’ is dat het OM zich niet aan afspraken heeft gehouden. Het Openbaar Ministerie:

Er waren geen afspraken en er was geen deal met Ivo J. over strafvermindering dan wel andere toezeggingen bij het afgeven van een verklaring. Ivo J. heeft zijn verklaring in de Maggiora zaak uit eigen vrije wil gegeven, zonder dat hem daar iets voor is toegezegd.

Het OM geeft toe dat er achter de schermen is gesproken over een mogelijke deal, maar dat die er uiteindelijk niet is gekomen.