OM: voorzichtiger met gebruik beelden

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat het beleid omtrent het gebruik van beelden tijdens de opsporing van verdachten aanscherpen.  In de toekomst wordt er voorzichtiger en zorgvuldiger met beelden omgegaan. De discussie kwam weer naar boven toen de verdachten van de mishandeling in Eindhoven een lagere straf kregen omdat het OM hun privacy onnodig had geschonden.

Het College van Procureurs-Generaal zou op het moment werken aan een modernisering van de Aanwijzing Opsporingsberichtgeving, zo meldt NU.nl. Daarbij wordt rekening gehouden met het gebruik van social media.

‘Er staat een nieuwe versie in de steigers, maar die is nog te veel in concept om daar nu al mededelingen over te doen’, aldus landelijke persofficier Ernst Pols tegenover NU.nl. In de toekomst wordt er in ieder geval ‘zorgvuldiger en voorzichtiger; gebruik gemaakt van foto’s en videobeelden van verdachten.

De discussie over het gebruik van de beelden kwam weer op gang na de uitspraak in de Eindhovense mishandelingszaak. Een 22-jarige man werd op 4 januari op de Vestdijk in Eindhoven ernstig mishandeld door een groep jongens. De beelden werden vrij snel op tv getoond en werden  vervolgens verspreid via internet. De rechtbank in Den Bosch besloot de verdachten milder te straffen omdat het OM onnodig hun privacy had geschonden.

Eerder lieten politie en justitie weten dat het gebruik van de beelden bij opsporingsprogramma's als Opsporing Verzocht zeer succesvol was. In ruim veertig procent van de gevallen zou de berichtgeving bij de opsporingsprogramma's leiden tot het aanhouden van verdachten.