OM vraagt half miljoen borg in drugszaak

In Nederlandse rechtszaken wordt de laatste tijd vaker een borgsom gevraagd om een verdachte op vrij te laten. Zo’n borgsom is in bijvoorbeeld de Verenigde Staten vrij normaal, maar in Nederland wordt het relatief weinig toegepast. De Telegraaf schrijft donderdag over een drugszaak, waarin het OM een half miljoen vroeg als borg.

Het gaat om de zaak tegen Marco E. uit Schiedam. Hij wordt met twee medeverdachten beschuldigd van het importeren van cocaïne. In de zaak was woensdag een zitting, en het OM wilde E. niet in afwachting van zijn de inhoudelijke behandeling vrijlaten voordat er 500.000 euro op tafel zou worden gelegd.

De advocaat van de verdachte had een veel lager bedrag in gedachten: hij wilde een borg van 50.000 euro neertellen. De rechter besloot toen dat E. niet vrij zou komen.

10.000 euro aftikken in het café

De borgsom wordt per geval bepaald. Volgens persofficier Ernst Pols van het parket Rotterdam moet de som stimuleren dat de verdachte zich aan de voorwaarden houdt. In het geval van E. was dat bedrag heel hoog, want ‘een beetje drugscrimineel tikt zo 10.000 euro af in een cafeetje’, zo verklaart hij in de krant.

Pols stelt dat het iets van de laatste tijd is dat de borgsom ook in Nederland ter sprake komt. ‘Het wordt nu veel vaker toegepast.’ Maar een half miljoen is wel een heel hoog bedrag, gaf ook Pols toe. Het bedrag werd onder meer gebaseerd op getapte gesprekken, waarop te horen is hoe E. praat over een half miljoen aan coke dat is binnengehaald.

Corrupte douanier

E. is verdachte in de zaak waarin ook een douanebeambte is opgepakt. Hij zou met zijn vader zeker driehonderd kilo coke hebben geïmporteerd met behulp van de corrupte douanier. Eerder zaten vader en zoon E. al vast voor een moord. Ze zijn vrijgelaten, maar nog wel verdachte in die zaak.

Zie ook:

Coke-verdachte wil verklaren om hechtenis