‘OM vroeg niet om arrestatie oprichter coffeeshops’

Het Openbaar Ministerie heeft Thailand niet gevraagd de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company op te pakken. Dat heeft de officier van justitie gezegd in een zaak waarin de advocaten van de oprichter een verzoek om uitlevering willen afdwingen. Advocaat Gerard Spong dreigt met een enorme claim tegen het OM namens zijn cliënt.

De oprichter van de coffeeshopketen, Johan van Laarhoven uit Tilburg, werd vorig jaar in Thailand opgepakt. Volgens de advocaten van Van Laarhoven vroeg het OM de autoriteiten in Thailand om Van Laarhoven te ondervragen over witwassen. Thailand besloot daarop om de Tilburger vast te zetten.

Onderzoek in Thailand

Het OM beweert echter dat Thailand op eigen houtje een onderzoek naar Van Laarhoven is gestart, en dat het OM dus niets met de arrestatie te maken heeft. De Nederlander woont sinds 2008 in Thailand. Omdat het onderzoek naar witwassen volgens het OM in Thailand plaatsvindt, zou het onlogisch zijn om om uitlevering te vragen.

Volgens Spong zit Van Laarhoven onder erbarmelijke omstandigheden vast. Hij schrijft brieven aan zijn broer, waarin hij schrijft dat hij een cel met vijftig ‘moordenaars en verkrachters’ deelt. Eind vorig jaar zou er iemand voor zijn ogen zijn doodgeslagen. Het lijk bleef dagenlang liggen.

OM: ‘Eigen risico’

Advocaat Sidney Smeets zei eerder al dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is als Van Laarhoven ‘er aan onderdoor gaat’. Het OM zei eerder al niet blij te zijn met de arrestatie in Thailand en de omstandigheden waarin Van Laarhoven vastzit. Maar volgens justitie heeft Van Laarhoven zelf het risico genomen om naar Thailand te verhuizen.

In Nederland wordt Van Laarhoven ook van witwassen verdacht. In het onderzoek werden vorig jaar tientallen panden binnengevallen, waaronder de vestigingen van The Grass Company.