OM: ‘vrouw verduisterde 1,1 mio voor internetliefde in Afrika’

Een medewerkster van bouwmarkt Karwei zou 1,1 miljoen euro van haar werkgever hebben verduisterd en hebben overgemaakt naar een internetliefde in een Afrikaans land. Ze staat terecht voor de rechtbank in Dordrecht.

Vriendschapsverzoek

Volgens De Gelderlander gaat het om een 51-jarige vrouw uit Hoogvliet die al 32 jaar bij het bedrijf werkte. Ze was opgeklommen tot administratief medewerkster nadat ze was begonnen als caissière. Ze genoot het volledige vertrouwen van de directie van het bedrijf.

In 2015 kreeg zij op Facebook een vriendschapsverzoek van een man. Die man begon direct om geld te vragen waarna het contact stagneerde maar na enige tijd ging het weer door. De vrouw stelde voor de rechtbank dat haar huwelijk niet goed ging en ze man wilde helpen. Ook had ze ‘behoefte aan liefde en genegenheid.’

Operatie

Ze maakte 5.000 euro over die hij nodig zou hebben voor een operatie. Daarna sprong ze bij voor andere noodgevallen voor hem of zijn familieleden en verspeelde ze 30.000 euro aan spaargeld. Vervolgens leende ze nog eens 6.000 euro.

Omdat de man aandrong en bleef vragen om geld begon de vrouw met wegsluizen van geld van de Karwei. De laatste overboeking was 70.000 euro. De man zou haar ook hebben gechanteerd met een naaktfoto die ze hem uit verliefdheid had gestuurd. Op facturen verving zij het banknummer van leveranciers door haar eigen gegevens. Ook vervalste ze afschriften van banken. Dat leidde ertoe dat de bank op zeker moment aan de bel trok, in augustus 2017.

Goedgelovig

De vrouw zei voor de rechtbank dat ze ‘goedgelovig’ was geweest. Ze had alleen chat-contact en telefonisch gehad en één keer met Skype. Ze zegt niet te weten hoe hij eruit ziet en evenmin zijn adres. Voor de rechtbank barste ze in snikken uit.

De rechtbank informeerde of de man wel echt bestaat. De vrouw zegt geen euro zelf te hebben gehouden en ook niet van plan te zijn geweest uit Nederland te verdwijnen.

Geschorst

De zaak werd tot nader order geschorst zonder dat de eis van de officier van justitie bekend werd. Dat was omdat de advocaat van de vrouw de rechtbank wraakte nadat één van de rechters voorstelde de persoonlijke omstandigheden van de vrouw maar te bespreken terwijl de officier van justitie de tenlastelegging wijzigde. Advocaat Ed Manders: ‘Ook de persoonlijke omstandigheden zijn van belang voor het vaststellen van de strafmaat.’