OM wil 15 miljoen in Fries wietonderzoek

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden eiste woensdag in een groot Fries wiet- en witwasonderzoek 15 miljoen euro aan ontnemingsvordering van een 50-jarige man uit Leeuwarden die in 2014 in het onderzoek Arville werd opgepakt.

14 verdachten

Onder de overige verdachten waren onder meer zijn 53-jarige echtgenote, zijn dochter en een 36-jarige man uit Leeuwarden. De dochter en de echtgenote wordt ook witwassen ten laste gelegd. Op de tenlastelegging staan naast het witwassen van crimineel verkregen geld ook handel in drugs en wapenbezit. In totaal zijn 14 personen en ondernemingen als verdachten aangemerkt door het OM.

Afdoen

In 2014 werd al ter waarde van miljoenen aan cash, onroerend goed en luxegoederen in beslag genomen. De hoogte van het te ontnemen bedrag heeft het OM berekend aan de hand van het hoge uitgavenpatroon van het echtpaar, dat buiten de wiethandel geen inkomsten had.

Het OM wil behalve die van vier hoofdverdachten de zaken afdoen door het opleggen van een transacties of geldboetes. De verdachten zitten niet meer vast.

Door de zware druk die politie en justitie hebben gelegd op de wietteelt in Zuid-Nederland neemt het aantal grotere zaken in Noord- en Oost-Nederland de laatste jaren toe. Aan het onderzoek Arville werkten ook het functioneel parket en de FIOD mee.

Andere Friese zaken:

Groot wiet-onderzoek Friesland afgerond

(Bijna) speedboot en wiet gepakt in Friesland