OM wil 4,3 miljoen plukken van wiettelers (UPDATE)

Het OM eiste voor de rechtbank Utrecht dinsdag ruim 4,3 miljoen euro van vijf mannen die in maart dit jaar veroordeeld werden voor betrokkenheid bij de teelt van wiet. Dat waren de medeverdachten van oud-politica van de VVD, Kathalijne de Kruif.

Klusjesman

Het OM berekende dat de leider van de groep ruim twee miljoen euro aan crimineel inkomen heeft gehad. De vriend van De Kruif moet 1,2 miljoen betalen volgens het OM. Het illegaal verkregen inkomen van de klusjesman van de groep is op 3.300 euro vastgesteld. ‘Burgers die op een normale wijze aan hun inkomsten komen worden steeds vaker geconfronteerd met criminelen die dat niet doen en toch ongestoord kunnen genieten van hun bezit. Dit heeft een ondermijnend effect op de samenleving’, zei de officier van justitie.

Kathalijne de Kruif kreeg een taakstraf, voor onder meer witwassen.

2012 tot 2015

Bij het onderzoek naar de activiteiten van de vijf telers werd duidelijk dat er grote sommen geld waren verdiend. Ruim dertig oogsten in zeven kwekerijen in Utrecht, Hilversum, Veenendaal, De Bilt en Schoonhoven leverden de criminelen in de periode 2012 tot 2015 volgens het OM ruim 4,3 miljoen euro op. Miljoenen die in de ontnemingszaak nu terug gevorderd worden. ‘Dat de criminele winsten inmiddels uitgegeven kunnen zijn, is niet van belang voor de hoogte van de vordering. Dat is voor rekening en risico van de veroordeelde’, zo vindt de officier.

Om een deel van de vordering veilig te stellen legde het OM eerder al beslag op onder andere boten, een jet ski, auto’s, sieraden, spaarrekeningen en contant geld van de betrokkenen. De rechtbank doet  op 25 oktober uitspraak.